Autor Téma: Ikony v KDE4  (Přečteno 5450 krát)

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 120
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Ikony v KDE4
« kdy: Duben 02, 2014, 20:47:14 »
Vážení přátelé,

i když je KDE čtyři venku pár let, furt je pro mě na něm něco uživatelsky nepřátelského.

Teď např. - jdou vůbec zarovnat ikony do mřížky (nebo to podléhá něčímu sw patentu?  >:(  )
Anebo kde se přehazuje spouštění programů z jednoho kliknutí na dvě.
-------------------
OT: Zkusil bych i GNOME, ale bojím se, že pro starýho kozla by to byla změna ještě mnohem horší.
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #1 kdy: Duben 02, 2014, 21:55:37 »
Se zarovnáním ikon na ploše: Pravým tlačítkem myši na ploše - kliknout v nabídce na "ikony" a tam to všechno je.
Mně to fungovalo bez problému od dob MGA1.
Spouštění programů na 1 nebo 2 kliknutí - kde je to myšleno? na ploše, z panelu?
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

Hanz

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 4
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #2 kdy: Duben 02, 2014, 22:00:09 »


Anebo kde se přehazuje spouštění programů z jednoho kliknutí na dvě.

Nastavení systému - Vstupní zařízení - Myš - Záložka obecné
NB Acer Aspire 5930, OS: Windows 7
NB Acer Aspire 5920, OS: Mageia 4 KDE

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #3 kdy: Duben 02, 2014, 22:32:32 »

Nastavení systému - Vstupní zařízení - Myš - Záložka obecné
Právě proto jsem se ptal, jestli na ploše či na panelu. Na ploše to funguje, jak píše Hanz,
ale na panel to nemá vliv, tam se mi vždy programy spouštěly na 1. klik. Možná to jde taky někde nastavit, ale příliš jsem po to nepátral, jelikož mi to takto vždy vyhovovalo.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 120
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #4 kdy: Duben 02, 2014, 22:54:38 »
Se zarovnáním ikon na ploše: Pravým tlačítkem myši na ploše - kliknout v nabídce na "ikony" a tam to všechno je.
Pravým myšítkem klik do plochy zobrazí:
-Konsole
-Spustit příkaz
-Přidat widgety
-Přidat panel
-Aktivity
-Uzamknout widgety
-Uzamknout obrazovku
-Opustit
-Nastavení `Pracovní plocha`

Zarovnání ikonek na ploše (aby nebyly od ruky, rozházené), tedy do "mřížky", o co mi jde, tam ale není.
Já vim, sem divnej  ;)

Mně to fungovalo bez problému od dob MGA1.
Spouštění programů na 1 nebo 2 kliknutí - kde je to myšleno? na ploše, z panelu?
Na ploše; na panelu jsem byl poučen, že se tomu říká widgety. Nicméně vyřešeno postem pod tím Tvým.
Ale líp (rychlejc - a to jde bohužel vždycky) se člověk orientoval v KDE3, že jo, že jo... ;)
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 120
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #5 kdy: Duben 02, 2014, 22:56:22 »
Já osel - mám ještě MAG2, KDE4.8.5
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #6 kdy: Duben 02, 2014, 23:20:18 »
Pravým myšítkem klik do plochy zobrazí:
-Konsole
-Spustit příkaz
-Přidat widgety
-Přidat panel
-Aktivity
-Uzamknout widgety
-Uzamknout obrazovku
-Opustit
-Nastavení `Pracovní plocha`

Zarovnání ikonek na ploše (aby nebyly od ruky, rozházené), tedy do "mřížky", o co mi jde, tam ale není.
Já vim, sem divnej  ;)
Na ploše; na panelu jsem byl poučen, že se tomu říká widgety. Nicméně vyřešeno postem pod tím Tvým.
Ale líp (rychlejc - a to jde bohužel vždycky) se člověk orientoval v KDE3, že jo, že jo... ;)
Zkus se proklikat nastavením - "Nastavení "Pracovní plocha" Tak nějak si matně vzpomínám.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #7 kdy: Duben 03, 2014, 00:16:21 »
Já nevím, asi to tam máš nějaké dodrbané. Já jsem si tak cvičně nainsatloval do virtualboxu MGA2, co jsem vyštrachal na DVD a tam normálně kliknu pravým tlač. myši kamkoliv na plochu ( ne na ikony, ani na tlačítko "Plocha" v pravém horním rohu obrazovky ) ale jen tak do volného prostoru na pracovní ploše a hned naskočí nabídka, kde je položka "Ikony" a tam to je. Podle toho, co jsi napsal, mám dojem, že pořád klikáš na tlačítko na ploše "Plocha" i když touto cestou se taky proklikáš - viz můj příspěvek výše (tam je to položka "Nastavení Pohled na složku" - Zobrazení - a tam to je. Je zapořebí mít trpělivost a zkoušet možnosti,
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

lukas.v1

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 90
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #8 kdy: Duben 03, 2014, 00:26:08 »
Pravým myšítkem klik do plochy zobrazí:
-Konsole
-Spustit příkaz
-Přidat widgety
-Přidat panel
-Aktivity
-Uzamknout widgety
-Uzamknout obrazovku
-Opustit
-Nastavení `Pracovní plocha`

Zarovnání ikonek na ploše (aby nebyly od ruky, rozházené), tedy do "mřížky", o co mi jde, tam ale není.
Já vim, sem divnej  ;)
Na ploše; na panelu jsem byl poučen, že se tomu říká widgety. Nicméně vyřešeno postem pod tím Tvým.
Ale líp (rychlejc - a to jde bohužel vždycky) se člověk orientoval v KDE3, že jo, že jo... ;)

Jaké ikony ti nejdou zarovnat?

Jak se ti zobrazují ikony. Jsou to klasické ikony souborů (vč. např. odkazů nebo jakýchkoli obyčejných souborů), nebo to jsou ikony, které jsi přetáhl z nabídky. Přetažené ikony z nabídky programů, kterým se zobrazuje tenký pruh s několika možnostmi (natočení, nastavení ...) nepodléhají zarovnání do mřížky.

Zkus odemknout widgety a v nastavení plochy přepnout rozvržení na 'Složka'. Nebo aspoň něco podobného, pokud to bylo v KDE 4.8.5 pojmenované jinak. Poté bude podnabídka ikony dostupná.

Případné spouštěcí soubory programů vytvoř na ploše např. pomocí položky 'Vytvořit nový' -> 'Odkaz na aplikaci...'. Tyto ikony pak půjdou zarovnat.

Tip: Opět zamkni widgety. Nastavené rozvržení plochy je 'Složka'. Když se nyní pokusíš přetáhnout ikonu na plochu z nabídky programů, dostaneš možnosti kopírovat a vytvořit odkaz. I tyto ikony půjdou zarovnat.

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 120
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #9 kdy: Duben 03, 2014, 01:06:56 »
Jaké ikony ti nejdou zarovnat?

Jak se ti zobrazují ikony. Jsou to klasické ikony souborů (vč. např. odkazů nebo jakýchkoli obyčejných souborů), nebo to jsou ikony, které jsi přetáhl z nabídky. Přetažené ikony z nabídky programů, kterým se zobrazuje tenký pruh s několika možnostmi (natočení, nastavení ...) nepodléhají zarovnání do mřížky.

No, tohle jsem právě chtěl, aby ikony programů, přetažené z nabídky nebyly po ploše jako v chlívu, ale v rastru.

Zkus odemknout widgety a v nastavení plochy přepnout rozvržení na 'Složka'. Nebo aspoň něco podobného, pokud to bylo v KDE 4.8.5 pojmenované jinak. Poté bude podnabídka ikony dostupná.
Díky za snahu, ale jak to vidím, lepší bude se smířit s tím needitovatelným paskvilem, než abych tady prudil takovými malichernostmi. Asi tu popisujeme každý něco úplně jinýho, nic z Tvého návodu u mě není (Volba "Složka" v nastavení Plochy či systému nikde nenalézám - rudej vzteky...)

Případné spouštěcí soubory programů vytvoř na ploše např. pomocí položky 'Vytvořit nový' -> 'Odkaz na aplikaci...'. Tyto ikony pak půjdou zarovnat.
No, to je to stejné - nemám nikde "Vytvořit nový". Ale můžu Tě uklidnit, nic takového není ani v KDE 4.10.5., co mám na Fedoře18, na druhé mašině. Asi jsem UFO.

Tip: Opět zamkni widgety. Nastavené rozvržení plochy je 'Složka'. Když se nyní pokusíš přetáhnout ikonu na plochu z nabídky programů, dostaneš možnosti kopírovat a vytvořit odkaz. I tyto ikony půjdou zarovnat.
A jakou technikou jdou zarovnat? Je někde volba "zarovnat do mřížky" (rastru, do řádek, do sloupců, prostě nějak) ?

Fakt je podle mě KDE4 naprostej úlet (jen co vyšlo, už jsem byl vzteky říčnej), to museli dávat dohromady jedině zlí mimozemšťani.
Přeučovat sebe (což o to), ale i ostatní rodinné uživatele na Gnome, kde by byly zas jiné a jiné problémy, to taky ne.

Nechme to být.
Snad bude KDE 5 zase normální...
Díky za vše
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

lukas.v1

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 90
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #10 kdy: Duben 03, 2014, 08:43:56 »
Tak tohle mě zajímá. Návod jsem sám používal v době kdy bylo KDE 4.8.5. Přiznávám, že text ovládacích prvků se mohl změnit. Takže nainstaluju Mageiu 2 do virtuálu.
Pošli zatím okno s nastavením plochy. Jak se dívám na tebou uvedeno nabídku plochy, je to položka 'Nastavení `Pracovní plocha`'.
Pošli ještě další screenshot, na kterém ukazuješ kurzorem na nějakou ikonu. Před zkopírováním obrazovky odemkni widgety, ukaž na ikonu a chvilku počkej (1-2 sekundy). Stále nevíme, co jsou ty ikony zač.

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 120
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #11 kdy: Duben 03, 2014, 09:48:34 »
PrintScreen nelze použít pro nabídku po kliknutí pravým myšítkem do plochy - proto jsem tuto nabídku popsal výše. Jediné - Nastavení plochy - je na prvních dvou screenshotech. O ikonách nikde nic.

Další nastavení se odehrává v Nastavení systému a u "Vzhled a chování oken" je přesně dvacet možností (o ikonách a jejich chování opět samozřejmě nikde nic - anebo tak zakuklený, že jsem to ani po pěti letech užívání nevyčmuchal) a to se tedy fakt omlouvám, páč by mě Peťoš oprávněně vykostil zaživa skrz plácání místem na discích serveru.

Kdyžtak to vyřešíme soukromou zprávou, tam si dáme na sebe telefon, zavoláme si a já sem řešení potom klidně postnu.
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #12 kdy: Duben 03, 2014, 13:30:48 »

Čistá instalace MGA2 ve virtualboxu.
Podle mě to máš nějaké dodrbané.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #13 kdy: Duben 03, 2014, 13:41:31 »
Ještě jednou, nějak se mi zdrbalo vložení obrázku. Tobě tam chybí další položky, které tam jsou po čisté instalaci.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 120
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Ikony v KDE4
« Odpověď #14 kdy: Duben 03, 2014, 21:39:38 »
Tak to mě podrž!
Némlich to samý mám ve Fedoře18, KDE 4.10.5 na PC, jak už jsem psal. Asi je Bráník začarovanej!

No, přeinstalovávat se mi to oboje tedy né úplně chce. Asi nějaká jednoduchá náprava nebude...
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.