Autor Téma: clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii  (Přečteno 3450 krát)

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Prosím o radu znalejší. Chci si udělat kopii HDD s Mageiou pomocí Clonezilla a ta hlásí chyby sektorů na hdd. Neudělá ani kopii ani obraz hdd nebo partition. Lze nějak chyby na disku opravit? Když to už tak je, tak bych rád udělal obrazy co nejdříve, nahrál je na nový disk a vadný vyhodil.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #1 kdy: Únor 19, 2014, 15:53:04 »
nedelej obrazy, kup novy disk a urychlene zacni kopirovat. Pokud bys udelal obraz disku, byl by i tento obraz vadny. Zachran uzivatelska data.

Zalezi, co na tom disku mas.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #2 kdy: Únor 19, 2014, 17:45:25 »
Díky. Ještě dva dotazy:

Udělal jsem si Mageiu (už 4 :-) ), k obrazu svému a trnu, že bych všechna nastavení měl dělat znovu. Lze u systému taky nějakou část běžně zkopírovat a přepsat soubory u zcela nové instalace, aby bylo původní uživatelské nastavení zachováno?

Jde o PC s IDE disky, kterých mám zásobu. Jak spolehlivě otestovat, zda má HDD chyby? Vím, nad tímhle dotazem se asi kdekdo pousměje, ale před časem jsem nějakou utilitou některé disky (i tenhle teď vadný) kontroloval a chyby nenalezl. Už si nepamatuju o jakou utilitu šlo. Poradil google. Obávám se, že cestou googlení bych zase dosáhl téhož výsledku, tak se raději ptám v diskusi na zkušenost s nějakým takovým programem.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #3 kdy: Únor 20, 2014, 15:02:07 »
Ano. Zazalohuj (vcetne skrytych souboru) cely /home/UZIVATEL

Stare IDE disky bych chytil a vyhodil. Vim, ze se ti to muze zdat jako plytvani, ale budes proste podobnym problemum celit neustale. Pokud, tak oddil /home dat na zvlastni oddil, nejlepe na RAID1 poli. (2 disky drzici stejna data, ale pokud jeden disk "chcipne", tak o data neprijdes).

Ten nastroj pro kontrolu diksu je S.M.A.R.T. V Mageia je v balicku smartmontools, program smartctl.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #4 kdy: Únor 21, 2014, 12:03:03 »
Skvělé, díky za odpovědi.

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #5 kdy: Únor 21, 2014, 18:52:13 »
Ještě jednou díky. Vše je na novém disku. Mageiu jsem předinstalovat a do adresáře home/uzivatel nahrál vše z vadného disku. Na starém i novém disku mám uživatele nazvaného shodně. Přesto všechny aplikace hlásí, že nelze zapisovat do příslušného podadresáře v adresáři uzivatel. Když se ale dívám, všechny soubory vlastní ten uzivatel a má práva ke čtení i zápisu. Co s tím?

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #6 kdy: Únor 21, 2014, 19:33:03 »
Tak už je to v pořádku, některé soubory vlastnil po kopírování root, ale jen některé, takže jsem si toho nevšiml hned. Stačilo přepsat práva na uzivatel. Prakticky je to tedy v pořádku, ale teoreticky, proč se kopírováním práva změnila a jen u některých souborů, tomu nerozumím.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #7 kdy: Únor 22, 2014, 21:07:42 »
Protoze jsi to asi kopiroval jako root... to se muze stat :)

pripadne:
Kód: [Vybrat]
chmod UZIVATEL:UZIVATEL -R /home/UZIVATEL/*
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #8 kdy: Únor 23, 2014, 08:53:32 »
Přesun všeho na nový disk proběhl v pořádku. Teď zkouším znovu klonovat clonezillou. Dělám kopii disku na jiný disk. U klonu se mi po nabootování objevuje GRUB2, oproti originálu, kde běží GRUB. Kopie ani pak neběží stejně, bootování probíhá v textovém režimu a v určité fázi se sekne a systém už nenaběhne. Můžu přesně popsat, jak jsem clonezillu nastavil, bude-li třeba.

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #9 kdy: Únor 23, 2014, 11:24:48 »
Pokud' se jedna o cisty klon, tak se to take jde udelat pomoci dd.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Pavelt

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 96
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #10 kdy: Únor 23, 2014, 13:52:23 »
Aha. Tak jdu zjišťovat co je to to dd.
:-D

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:clonezilla - nejde mi udělat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #11 kdy: Únor 24, 2014, 07:59:17 »
Bohuzel, pokud original obsahuje chybu, bude chyba i na clonu. Navic i tak mam pocit, ze pokud dd narazi na necitelny sektor, tak padne...
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Therot

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 7
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
    • Pay Per Sale: we pay $50 per every sale!
clonezilla nejde mi udelat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #12 kdy: Březen 28, 2016, 19:49:35 »
potreboval bych udelat screen shot z league of .... jen z toho launchru potrebuju udelat obrazek nevite jak prosim

___
SocPlugin: Most effective soft for spam in social networks

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:clonezilla nejde mi udelat obraz hdd ani jeho kopii
« Odpověď #13 kdy: Březen 28, 2016, 20:10:55 »
potreboval bych udelat screen shot z league of .... jen z toho launchru potrebuju udelat obrazek nevite jak prosim

___
SocPlugin: Most effective soft for spam in social networks
OFF-TOPIC: Prosím o založení nového tématu. Dotaz jsi nepřiřadil do správného tématu.

Screenshot: vklávesou "PrtSc" nebo "Print Screen", zobrazí se okno se snímkem, přepni režim snímku na Okno pod kurzorem a klik na Pořídit nový snímek a pak klikneš na okno, které chceš sejmout.

@admin: přesuňte poslední příspěvky do nového tématu, pls

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M