Autor Téma: Zkusenosti s MGA4 64bit  (Přečteno 3674 krát)

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 133
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Zkusenosti s MGA4 64bit
« kdy: Únor 06, 2014, 18:31:04 »
Zdravim,
dlouhodobe pouzivam Mandriva 2010.2 server 32bit na AMD Phenom X4/SSD/KDE4.5.5 a tak jsem hledal nejakou novou distribuci,.Samozrejme nejblize mi pripadala MGA. Po ciste instalaci MGA4 64 bit jsem nainstaloval programy na ktere jsem zvykly a zacal zkouset. Bohuzel jsem se dockal mnoha nemilych prekvapeni.
1. boot trval vyrazne dele
2. clementine - tuhnul
3. Easytag - padal pri funkci vytvor playlist
4. problem s instalaci VMware player
5. Kjot - ztrata dat
6. i samotne prostredi KDE slo smerem k vetsi neprehlednosti a slozitejsimu ovladani

Secteno podtrzeni - "zpatky na stromy" a tento prispevek jiz pisi na stare/dobre/fungujici/rychle Mandrive :-)

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 272
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #1 kdy: Únor 06, 2014, 19:34:46 »
Zaujímavé. Ja mám presne opačné skúsenosti:
Boot - tým, že používam SSD disk, asi tak 5 sekúnd od zapnutia počítača až po úplné nabehnutie.
Clementine - najmenší problém som si nevšimol.
KDE - práveže mne sa zdá, že v ovládaní sa príliš toho nezmenilo, beží rýchlejšie a už sa ani nezasekáva.
Ostatné aplikácie nepoužívam.
Suma sumárum - mne osobne sa MGA 4 veľmi páči ako podarené a odladené vydanie. Veľmi pekne ďakujem jej autorom.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

martas38

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 30
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #2 kdy: Únor 06, 2014, 19:35:31 »
Tak já mám v bodech 1 a 6 přesně opačné postřehy. Boot je o dost rychlejší než u Mageia 3 a tak 5x rychlejší než Mandriva 2010 (za boot považuju najetí systému po přihlašovací okno, nikoliv start KDE).
Rovněž samotné KDE je s každou novou verzí svižnější a hlavně stabilnější, jediné co mně vadí, je provázanost Kmailu s Akonadi, bez kterého bych se s chutí obešel, ale Kmailu se nechci vzdát.Ostatní body nemůžu posoudit.
Co mně ovšem vadí na Mageia 4 je, že nejsem schopen rozchodit otevření webového PDF dokumenu v okně Opery 12 - u trojky jsem to řešil přes XPDF a Mozplugger a vše chodilo jak mělo, tady se to neotevírá.
Dál mně vadí, že u přehrávače Audacious nelze jít o úroveň výš v adresářové struktuře (prostě couvnout zpět do nadřazeného adresáře) při výběru skladeb do playlistu - u Mageia 3 to bylo v pořádku a ostatní GTK aplikace s tím nemají problém ani u Mageia 4.

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 133
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #3 kdy: Únor 06, 2014, 20:03:39 »
Jeste tedy pro realne srovnani popis hw:
AMD phenom X4,ssd,8GB ram, MGA4 64bit

Poznamka - na PC mam na hdd soubezne nainstalovanou MGA4 64bit, ktera "vznikala" upgradem MGA3 na MGA4 beta/rc/final a musim konstatovat, ze se "chova" lepe nez cista instalace MGA4 na ssd

Co se tyce srovnavani rychlosti tak se musi rici co se srovnava. Pokud se srovnava MGA3 s MGA4 tak to mozna vypada lepe. Ale ja srovnavam Mandriva 32bit (32bit kernel 2.6.38.2-server) s MGA44 (64bit kernel desktop 3,12,9) a musim jednoznacne rici, ze mandriva 32 je rychlejsi, zabira mene ram. Ono to take vychazi s toho, ze za dalsi leta vyvoje jadro "nabobtnalo" a to asi i na ukor rychlosti

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #4 kdy: Únor 06, 2014, 20:25:35 »
No mě zase nefungguje přehrávání streemované hudby v Amaroku pomocí staženého playlistu xxx.m3u Které předtím šlo (prováděl jsem povýšení systému. Například v SMplayeru to jde normálně. V Amaroku dostanu hlášku, že mi chybí nějaký zásuvný modul "Zdroj protokolu HTTP", který mi po pokusu o vyhledání sdělí, že nebyl nikde nalezen... Jinak systém jede bez dalších viditelných problémů...
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 272
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #5 kdy: Únor 06, 2014, 20:55:39 »
Tak pre porovnanie:
‎Intel(R) Core(TM) i5-2380P CPU @ 3.10GHz, 8 GB RAM, MGA 4/64 bit.
Pravdou je, že neporovnávam MGA 4 s Mandrivou 2010.2, ale mne osobne sa zdá, že rýchlosť vzrástla.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #6 kdy: Únor 06, 2014, 21:14:27 »
No mě zase nefungguje přehrávání streemované hudby v Amaroku pomocí staženého playlistu xxx.m3u Které předtím šlo (prováděl jsem povýšení systému. Například v SMplayeru to jde normálně. V Amaroku dostanu hlášku, že mi chybí nějaký zásuvný modul "Zdroj protokolu HTTP", který mi po pokusu o vyhledání sdělí, že nebyl nikde nalezen... Jinak systém jede bez dalších viditelných problémů...

doinstaluj balíček gstreamer0.10-decoders a další závislosti...



Z mé strany: jediný, co mě zarazilo u MGA4, když jsem upgradoval z MGA3 (dle http://www.wiki.mageia.cz/:4:notes#povyseni_pomoci_prikazu_urpmi_cli), tak teď pokud chci spustit MCC, vyžaduje heslo uživatele a ne roota! Při instalaci ve VirtualBoxu MGA4 vše ok. Stalo se vám to také? Ještě jsem se na tuto chybu/změnu nezaměřoval konkrétně...

Jinak jsem zatím se vším spokojen. Upgrade bez potíží.

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #7 kdy: Únor 06, 2014, 21:39:14 »
Mně to nic takového nedělá a při spuštění MCC to po mně chce heslo roota...Mě zarazila instalace aktualizací, kde to chce heslo normálního uživatele...Teď jen nevím, jestli jsem to v minulých verzích Mageii nepostřehl nebo je to taky nějaká "novinka".
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #8 kdy: Únor 06, 2014, 21:47:13 »
Mně to nic takového nedělá a při spuštění MCC to po mně chce heslo roota...Mě zarazila instalace aktualizací, kde to chce heslo normálního uživatele...Teď jen nevím, jestli jsem to v minulých verzích Mageii nepostřehl nebo je to taky nějaká "novinka".
Ty ale máš čistou instalaci,ne?
Aktualizace balíčků vždy (MGA1-MGA4) bylo vyžadováno heslo uživatele.

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #9 kdy: Únor 06, 2014, 21:47:55 »
Yullaw: Tak mě zase trošku zarazilo, že když se natahují aktualizace, tak to nechce heslo žádné. A teď si nemůžu vzpomenout, zda to předtím heslo chtělo nebo taky ne... Jinak MCC chce heslo roota...


Pavel: píšu píšu a teď vidím že jsem napsal téměř to samé... :)

Hudba:
Jinak po instalaci toho balíku už to hraje.
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:Zkusenosti s MGA4 64bit
« Odpověď #10 kdy: Únor 06, 2014, 21:52:14 »
Ano, já mám čistou instalaci...Co se těch aktualizací týče, je to nějaký dovrtaný, ale tohle všechno (kromě toho samotného MCC) jde nastavit v MCC pod záložkou Bezpečnost->Konfigurace ověření na nástroje Mageia (i když to už asi víte :D ).
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5