Autor Téma: [Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4  (Přečteno 7639 krát)

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #15 kdy: Únor 09, 2014, 10:07:08 »
...
Když se pokusím spustit např. firefox příkazem optirun -vv firefox, dostanu výpis:
Kód: [Vybrat]
[ 1594.336974] [DEBUG]Reading file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 1594.337354] [INFO]Configured driver: nvidia
[ 1594.337529] [DEBUG]optirun version 3.1 starting...
[ 1594.337545] [DEBUG]Active configuration:
[ 1594.337550] [DEBUG] bumblebeed config file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 1594.337554] [DEBUG] X display: :8
[ 1594.337558] [DEBUG] LD_LIBRARY_PATH: /usr/lib/nvidia-current:/usr/lib64/nvidia-current
[ 1594.337563] [DEBUG] Socket path: /var/run/bumblebee.socket
[ 1594.337567] [DEBUG] Accel/display bridge: auto
[ 1594.337571] [DEBUG] VGL Compression: proxy
[ 1594.337591] [DEBUG]Using auto-detected bridge virtualgl
[ 1594.570802] [INFO]Response: No - error: Could not load GPU driver

[ 1594.570817] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver

[ 1594.570820] [DEBUG]Socket closed.
[ 1594.570834] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
[ 1594.570838] [DEBUG]Killing all remaining processes.
...


Můžeš ověřit? https://fedoraproject.org/wiki/Bumblebee#Troubleshooting

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #16 kdy: Únor 09, 2014, 20:48:08 »
Já už opravdu nevím, co si o tom mám myslet...
Popis mého postupu:
  • V MCC->Hardware->Nastavit grafický server jsem nejprve vybral grafickou kartu nVidia "400 series and later", nechal stáhnout ovladač a aktivoval jej. Následně jsem dal zpět kartu na "Intel 810 and later".
  • Nainstaloval jsem balíčky bumblebee a primus (Se všemi jejich závislostmi-Nic víc, nic míň)
  • V BIOSu jsem opět zapnul nVidii
  • Při spuštění Mageii mi systém ještě před spuštěním X serveru vyhodil hlášku, která zněla přibližně takto:
    Nastavení X serveru koliduje s modulem v Kernelu. Je možné, že spuštění X serveru neproběhne správně.
  • Dal jsem Enter (OK) a X server se spustil
  • Jelikož se počítač tvářil, jako že má 2 obrazovky (i když byla vidět jen 1, tedy monitor od notebooku, jinak řečeno se tak choval a když jsem vjel myší na pravou stranu obrazovky, myš se ztratila), restartoval jsem notebook ještě jednou, při čemž se X server bez problému a bez jakékoliv hlášky spustil, tentokrát jen s jednou obrazovkou.
  • Ze zvědavosti jsem zkusil program glxspheres pod nVidií (optirun glxspheres), který se bez problému spustil a chytal přibližně 166 FPS (což je výkon hodný nVidie). Stejně to proběhlo i s příkazem primusrun glxspheres, kde program chytal asi 60 FPS (což je taktéž standartní)

Už z toho opravdu nejsem vůbec chytrý. Změna nastala v tom, že jsem nainstaloval ovladač pro nVidii dříve, než ji vůbec Kernel mohl zaregistrovat a nahrát pro ni modul (jelikož jsem nVidii povolil v BIOSu až po nainstalování ovladače a Bumblebee) a v tom, že se v MCC v nastavení X serveru automaticky nastavil Monitor na "Vlastní" a Rozlišení na "Automaticky". Ale hlavně, dnes jsem aktualizoval kernel-desktop na 3.12.9, což by možná mohl být důvod funkčnosti. Jen tak pro zajímavost, modul nvidia nemám v systému ani teď, když vše funguje bez problému, čímž upadá má teorie o chybějícím modulu.

Ještě uvidíme, jak bude Bumblebee fungovat po několika restartech a několik dalších dnů.
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #17 kdy: Únor 10, 2014, 06:32:18 »
...
Ale hlavně, dnes jsem aktualizoval kernel-desktop na 3.12.9, což by možná mohl být důvod funkčnosti. Jen tak pro zajímavost, modul nvidia nemám v systému ani teď, když vše funguje bez problému, čímž upadá má teorie o chybějícím modulu.

Ještě uvidíme, jak bude Bumblebee fungovat po několika restartech a několik dalších dnů.
Hlavní je, že ti pomohl update kernelu :) Vyhledej modul pod rootem:
Kód: [Vybrat]
lsmode |grep nvidiaprotože včerá jsem se trochu hrabal ve VirtualBoxu a kernelech a instalaci a všiml jsem si, že instaluje ne modul nvidia, ale např. nvidia-current, nvidia304 ap.

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #18 kdy: Únor 10, 2014, 15:53:06 »
Tento příkaz (mimochodem, má to být lsmod :D ) mi nevrátil vůbec nic. V každém případě...Ráno jsem vypnul notebook a další den jej zase zapnul. Když jsem zkusil příkaz optirun glxspheres, vyhodilo Bumblebee chybu, která zněla přibližně takto:

Cannot access secondary GPU, because secondary X is not active.

Tato chyba se mi projevovala v MGA3, když jsem omylem nainstaloval Bumblebee pro MGA2. Vždy ji vyřešil restart počítače, který Bumblebee nějakým způsobem opravilo (často se PC zapnul i bez této chyby). Víceméně dnes jsem notebook restartoval asi 4x a stejně se chyba neodstranila. Jakmile jsem odinstaloval a znovu nainstaloval Bumblebee a Primus, chyba zmizela. Pokud to takhle půjde dál, budu muset tento krok opakovat při každém spuštění počítače, což se mi skutečně nechce...Uvidíme, co to udělá další den.
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #19 kdy: Únor 22, 2014, 19:25:58 »
Novinky?

Já pro tebe mám:
  • narazil jsem na wiki návod, jak zprovoznit Bumblebee pod MGA4. Trochu pomůže strýček Google Translate: MLO MageiaLinuxOnline.org/wiki/Installer Bumblebee pour les cartes Optimus
  • za další, objevují se v MGA4 oficiálních repozitářích balíčky jako jsou:
    • Mageia Core Backports Testing:
          bumblebee-3.2.1-5.mga4.i586.rpm Support for NVIDIA Optimus laptops on Linux
          bumblebee-3.2.1-5.mga4.x86_64.rpm Support for NVIDIA Optimus laptops on Linux
          bumblebee-nouveau-3.2.1-5.mga4.i586.rpm Bumblebee configuration files and binaries for nouveau driver
          bumblebee-nouveau-3.2.1-5.mga4.x86_64.rpm Bumblebee configuration files and binaries for nouveau driver
    • Mageia Nonfree Backports Testing:
          bumblebee-nvidia-3.2.1-5.mga4.nonfree.i586.rpm Bumblebee configuration files and binaries for nvidia driver
          bumblebee-nvidia-3.2.1-5.mga4.nonfree.x86_64.rpm Bumblebee configuration files and binaries for nvidia driver

    Což znamená brzké odkopnutí ruských repozitářů! I když posloužily dobře :)
Bohužel stále nemohu osobně ověřit, z důvodu delší pracovní cesty, abych mohl oznamit 100% funkčnost. Nicméně, snad to pomůže!  ;) Pokud by ses dal do otestování, dej echo...

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #20 kdy: Únor 22, 2014, 20:18:01 »
Děkuji ti za informace. Bumblebee z repozitářů Core Backports Testing už nějakou dobu používám a oproti ruským repozitářům se mi jeví jako lepší řešení. Grafický výkon je tam mnohem, mnohem větší. Už jsem to psal i zde: http://forum.mageia.cz/index.php?topic=620.0 ...Ale zapomněl jsem to dopsat i sem, za což se moc omlouvám.
Co si však budeme nalhávat, mě blbce nenapadlo, že se v repozitářích Nonfree Backports Testing nachází i bumblebee-nvidia, takže jsem jen v konfiguráku /etc/bumblebee.conf přepsal řádek Driver=nouveau na Driver=nvidia a spokojeně jel dál s balíčkem bumblebee-nouveau. :D
Za pár dní sem dodám výsledky testování s balíčkem bumblebee-nvidia.
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #21 kdy: Únor 28, 2014, 20:13:53 »
Výsledky testování:
  • Nainstalováním balíčku bumblebee-nvidia byl vyřešen problém, který popisuji zde: http://forum.mageia.cz/index.php?topic=620
  • Byl nepatrně zvýšen grafický výkon
  • Už při používání s balíčkem bumblebee-nouveau jsem zapomněl napsat, že FPS v žádné hře ani benchmarku nepřesáhlo hodnoty 60FPS, což má (pravděpodobně) za následek vertikální synchronizace
  • Oproti Mageii 3 a Windows 8 má moje baterie na notebooku poměrně malou výdrž (přibližně 2 hodiny), což se v Mageii 3 projevovalo, dokud nebylo nainstalováno Bumblebee (po nainstalování byla výdrž asi 4 hodiny). V Mageii 4 mám nainstalováno Bumblebee i bbswitch a tento problém se mi zde projevuje i přesto, že mám při odpojeném adaptéru snížen jas monitoru na 30%. Pokud se někomu tento problém povedl vyřešit, napište prosím řešení.
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #22 kdy: Březen 11, 2014, 19:32:13 »
Nedávno jsem přeinstalovával Mageiu kvůli jedné chybě, což pro mě byla hlavně příležitost zakomponovat do ní pouze ověřený a funkční software, hlavně Bumblebee.
Po vyladění systému jsem byl mile překvapen, jelikož se výdrž baterie projevovala asi na 3 hodiny při jasu monitoru na 50%. I když to není takové, jako v Mageia 3 nebo Windows 8, je to naprosto dostačující čas.
Takže závěr? Pokud chcete instalovat Bumblebee, vezměte jej hned z repozitářů Core Backports Testing a Nonfree Backports Testing (pokud potřebujete balíček bumblebee-nvidia), ušetříte si tím spoustu starostí...Alespoň tak to probíhá u mě. :D
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #23 kdy: Březen 11, 2014, 20:48:51 »
Nedávno jsem přeinstalovával Mageiu kvůli jedné chybě, což pro mě byla hlavně příležitost zakomponovat do ní pouze ověřený a funkční software, hlavně Bumblebee.
Po vyladění systému jsem byl mile překvapen, jelikož se výdrž baterie projevovala asi na 3 hodiny při jasu monitoru na 50%. I když to není takové, jako v Mageia 3 nebo Windows 8, je to naprosto dostačující čas.
Takže závěr? Pokud chcete instalovat Bumblebee, vezměte jej hned z repozitářů Core Backports Testing a Nonfree Backports Testing (pokud potřebujete balíček bumblebee-nvidia), ušetříte si tím spoustu starostí...Alespoň tak to probíhá u mě. :D

Díky za informace! +1K za testování, jistě tím všem ušetříš čas!!! Měli bychom informace (instalační postup) shromáždit a vložit do http://wiki.mageia.cz/hardware:graficke_karty:nvidia pro MGA4 ;)

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #24 kdy: Březen 14, 2014, 16:04:49 »
Navrhoval bych jsem tady do tohoto navodu na karty Nvidia pridat script na priravu z rpm balicku aktualniho ovladace z souboru stazeneho ze stranek Nvidia.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #25 kdy: Březen 14, 2014, 17:22:01 »
Navrhoval bych jsem tady do tohoto navodu na karty Nvidia pridat script na priravu z rpm balicku aktualniho ovladace z souboru stazeneho ze stranek Nvidia.
Když si stáhneš ovladač ze stránek nVidia, je to vlastně script, který tě po spuštění pod rootem provádí instalací, tudíž není ani RPM potřeba.
Pokud máš ale důvod používat přímo RPM, nachází se v této formě ovladač pro nVidie přímo v repozitářích...Mám dojem, že v Nonfree. Tyto ovladače jsou průběžně aktualizovány (většinou se dostává nová verze s příchodem nového kernel-desktop do repozitářů). Současná verze v repozitářích dokonce odpovídá aktuální stabilní verzi ze stránek nVidia, takže nevidím důvod tento script zavádět, pakliže jej nepotřebuješ do budoucna k velmi specifickým účelům.

P.S. Doufám, že jsem tvůj příspěvek správně pochopil...Dá se vyložit více způsoby.
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #26 kdy: Březen 15, 2014, 11:50:00 »
Pochopil si mne spravne.

Ale v repozitarich (Non-Free a Non-Free Backports) ovladac je ve verzi 325.15, ale aktualni je 331.49.
Spis duvod u mne je ten,ze moje GeForce GTX650 ma nizsi vykon z ovladacem 325.15, a s 331.49 je to ok.

Je pravda,ze nvidia.sh je take skript.

Rozdil je spis v tom, ze nemusis to delat v terminalu s vypnutimi X-kami.Odinstalujes naistalovany ovladac a naistalujes novy z rpm baliku, pripravenych pomoci skriptu.A pak restart.

Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #27 kdy: Březen 15, 2014, 19:20:36 »
V popisu vidím, že používáš Mageiu 4, takže tvůj problém má jednoduchý důvod. Asi neaktualizuješ systém, jelikož v repozitářích Nonfree pro Mageiu 4 se nachází ovladač ve verzi 331.49.
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #28 kdy: Duben 20, 2014, 21:52:21 »
Takže, máme s Yullawem další informace.

Pokud používáte 64-bitové Bumblebee a Primus z repozitářů Core (Nonfree) Backports Testing, pravděpodobně vám Steam hází při spuštění jakékoliv hry nebo i samotného Steamu chybu s OpenGL.

Řešení této chyby je prosté:
  • Aktivujte si repozitáře Core 32bit Release, Core 32bit Backports a Core 32bit Backports Testing 32bit
  • Nainstalujte balíčky libvirtualgl a libprimus
  • Restartujte Bumblebee pomocí příkazu service bumblebeed restart

Nyní by Vám měl jít Steam a veškeré jeho hry spustit i pod příkazy optirun a primusrun. Při hraní her je také možno mít aktivovanou "Komunitu služby Steam ve hře".
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:[Vyřešeno]Bumblebee v Mageia 4
« Odpověď #29 kdy: Duben 21, 2014, 16:14:23 »
Dal jsem vše dohromady a provedl velké dodatky a úpravy pro:
  • instalaci Intel/nVidia ovladačů
  • Bumblebee pro MGA4
  • Bumblebee a herní platforma Steam
  • Test výkonu za použití glxgears, glxspheres
  • Prime - zatím předpříprava
pročtěte zde: http://wiki.mageia.cz/hardware:graficke_karty:nvidia


@Pavel Vybíral:
- můžeš nachystat hrubý návod pro Bumblebee Indicator ? Rád bych to otestoval a přidal k návodu
- a co Prime, funguje ? Návod ? Poměry výkonů ?
- projdi tu wiki, pokud jsem na něco nezapomněl
- +1 za velký pokrok k funkčnosti Bumblebee pro MGA4, testování, návod, atd.

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M