Autor Téma: [Vyřešeno]MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru  (Přečteno 3107 krát)

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Na počítač, kde mám stařičkou Mandrivu 2010 jsem dnes (na jiný HDD) nainstaloval z Live CD Mageiu3. Tu už mám na jiném PC a tam funguje bez problémů od první chvíle.

Čeština:
Tady mi instalace nenabídla češtinu a v Mageia control center, když chci lokalizaci systému změnit, čeština není. Ani, když chci vybrat z dalších nabízených jazyků. Jsou tam kdovíjaké africké domorodé kmeny, ale čeština dokonce ani  slovenština ne:-) Jak se k češtině dostat?

Rozlišení:
Když je instalace dokončena, je nastavené rozlišení 1024*768px. Monitor mám Acer AL1716 s rozlišením 1280*1024 a v Mandrivě také na tomhle rozlišení jede. V Mandriva control center jsem zjišťoval rozdíl nastavení oproti Megeie a obojí je stejné:

Grafická karta Nvidia GeForce 2 MX to GeForce 4
Acer AL1716
1280x1024 24bpp

Žádný rozdíl.

Jak přimět Mageiu, aby zobrazovala 1280x1024, když má pro to nastavenou grafickou kartu, monitor i požadované rozlišení?

Děkuju za rady.
Pavel

EDIT:[Vyřešeno]
« Poslední změna: Leden 23, 2014, 13:45:36 od Yullaw »

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #1 kdy: Leden 20, 2014, 18:39:58 »
V Mageie jsem zkusil ještě nastavit prostředí uživatele
system setings - display and monitor - size&orientation
a nabízí se pouze rozlišení 1024*768 a menší. V Mandrivě mám v tom samém dialogu i 128*1024.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #2 kdy: Leden 20, 2014, 18:52:52 »
Na počítač, kde mám stařičkou Mandrivu 2010 jsem dnes (na jiný HDD) nainstaloval z Live CD Mageiu3. Tu už mám na jiném PC a tam funguje bez problémů od první chvíle.
Mageia 3 live CD je pouze v angličtině. Pokud chceš live s českou lokalizací k výběru, pak je to Mageia 3 live DVD. Od MGA3 je tomu jinak než původní verze MGA2, MGA1, Mandriva Linux 20xx.x atd.

Čeština:
Tady mi instalace nenabídla češtinu a v Mageia control center, když chci lokalizaci systému změnit, čeština není. Ani, když chci vybrat z dalších nabízených jazyků. Jsou tam kdovíjaké africké domorodé kmeny, ale čeština dokonce ani  slovenština ne:-) Jak se k češtině dostat?
Viz. výše. Ale není problém doinstalovat! Odeber ze zdrojů medium CD (raději všechny), přidej zdroje dle návodu od aldy81, zčekni, zda zdroje Nonfree Release, Nonfree Udpates, Tainted Release a Tainted Updates jsou aktivní, aktualizuj zdroje, systém a pak nainstaluj balíček locales-cs. Slovenština je samozřejmě také dostupná.

To samé platí pro firefox: doinstalovat lokalizaci firefox-cs, atd.

Potom přes MCCSystém (System) → Upravit nastavení lokalizace systému (Locales) → vybrat Czech

Projdi i nastavení v Nastavení systémuLokalizace, kde nastav parametry pro CZ

Rozlišení:
Když je instalace dokončena, je nastavené rozlišení 1024*768px. Monitor mám Acer AL1716 s rozlišením 1280*1024 a v Mandrivě také na tomhle rozlišení jede. V Mandriva control center jsem zjišťoval rozdíl nastavení oproti Megeie a obojí je stejné:

Grafická karta Nvidia GeForce 2 MX to GeForce 4
Acer AL1716
1280x1024 24bpp

Žádný rozdíl.

Jak přimět Mageiu, aby zobrazovala 1280x1024, když má pro to nastavenou grafickou kartu, monitor i požadované rozlišení?

Děkuju za rady.
Pavel

V Nastavení systémuHardwareObrazovka a monitorVelikost a orientace nedochází ke změně velikosti po výběru jiného rozlišení? Ovladač je nainstalován a dobře nastaven v MCCHardwareNastavit grafický server?

EDIT: kontrola zdrojů
« Poslední změna: Leden 20, 2014, 19:18:00 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #3 kdy: Leden 20, 2014, 19:23:45 »
Díky, instalaci mám natolik čerstvou, že stáhnu live DVD a nainstaluju znovu z něj kvůli češtině.
S rozlišením monitoru si nevím pořád rady,
Nastavení systému - Hardware - Obrazovka a monitor - Velikost a orientace
dochází ke změně velikosti po výběru jiného rozlišení, ale není požadované 1280*1024.
Ovladač je nainstalován a v MCC - Hardware - Nastavit grafický server nastaven. Zobrazuje se tam, jakože je zvolen. Jinými slovy - zdá se, že v Mandrivě i Mageie jsou nastavení grafického serveru i rozlišení monitoru zcela shodné, ale Mandriva zobrazuje 1280*1024 a Mageia 1024*768.
Když bude třeba, přiložím screenshoty dialogů nebo nějaké logy, když mi někdo poradí.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #4 kdy: Leden 20, 2014, 19:34:15 »
... instalaci mám natolik čerstvou, že stáhnu live DVD a nainstaluju znovu z něj kvůli češtině.
Moc dlouhý proces, rychleji to napravíš dle návodu výše. Vyzkoušej.

S rozlišením monitoru si nevím pořád rady,
Nastavení systému - Hardware - Obrazovka a monitor - Velikost a orientace
dochází ke změně velikosti po výběru jiného rozlišení, ale není požadované 1280*1024.
Ovladač je nainstalován a v MCC - Hardware - Nastavit grafický server nastaven. Zobrazuje se tam, jakože je zvolen. Jinými slovy - zdá se, že v Mandrivě i Mageie jsou nastavení grafického serveru i rozlišení monitoru zcela shodné, ale Mandriva zobrazuje 1280*1024 a Mageia 1024*768.
Když bude třeba, přiložím screenshoty dialogů nebo nějaké logy, když mi někdo poradí.
Pokud zdroje jsou nastaveny správně, zkus znova kliknout na výběr grafické karty, zda systém nebude chtít doinstalovat a nastavit proprietární ovladače.

Také máš na výběr více monitorů v nabídce Monitor (viz. obrázek)

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #5 kdy: Leden 20, 2014, 22:27:59 »
uvedená grafická karta je trošku vykopávka  ;)
už v Mandrivě 2010 se musel přidávat parametr nopat, aby to fungovalo tak jak má viz. diskuze a příspěvek na fóru Mandrivy http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=11691.msg71304#msg71304

nejsem si ale jistý, zda-li je uvedená grafická karta ještě podporována proprietárními ovladači, to bys musel pohledat, případě vyzkoušet
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #6 kdy: Leden 21, 2014, 10:54:58 »
Uf, toho jsem se obával, už ani skener mi Mageia nebere. Asi do skříně strčím jinou grafickou kartu a uvidí se. Díky.

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Vyřešil jsem češtinu instalací z DVD, rozlišení výměnou grafické karty za jinou. Díky za pomoc. Pavel

EDIT:[Vyřešeno]
« Poslední změna: Leden 23, 2014, 13:44:42 od Yullaw »

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #8 kdy: Leden 23, 2014, 12:37:09 »
... ani skener mi Mageia nebere...

také vyřešeno přes MGA3 live DVD?

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #9 kdy: Leden 23, 2014, 12:47:28 »
Bohužel, MCC píše, že Primascan Colorado 2600u (NEPODPOROVÁN). Tak jsem ostrouhal.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #10 kdy: Leden 23, 2014, 13:07:33 »
Bohužel, MCC píše, že Primascan Colorado 2600u (NEPODPOROVÁN). Tak jsem ostrouhal.

Ano, bohužel, zařízení je zastaralé a není podporováno.
http://www.sane-project.org/cgi-bin/driver.pl?manu=Primax&model=Colorado&bus=any&v=&p=

http://www.sane-project.org/unsupported/visioneer-onetouch4400.html

Mohu téma označit za vyřešeno?

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Pavelt

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 134
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:MGA3 - není k dispozii čeština, nízké rozlišení monitoru
« Odpověď #11 kdy: Leden 23, 2014, 13:11:30 »
Ano, vyřešeno. Díky moc. Pavel