Autor Téma: Občas nejde DNS  (Přečteno 2344 krát)

RNA

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 77
  • Karma: +4/-0
  • Osobní text
    • Zobrazit profil
Občas nejde DNS
« kdy: Leden 06, 2014, 22:45:26 »
Nechápu, jak se tohle může stát - občas mi přestane fungovat DNS.
Příkaz nslookup neresolví, pokud nechám defaultní dns server. Pokud jej zadám explicitně, tak to funguje.
Hle:

[root@shrubbery rna]# nslookup www.seznam.cz 62.209.200.5
Server:         62.209.200.5
Address:        62.209.200.5#53

Non-authoritative answer:
Name:   www.seznam.cz
Address: 77.75.72.3

[root@shrubbery rna]# nslookup www.seznam.cz
;; connection timed out; trying next origin
;; connection timed out; no servers could be reached

[root@shrubbery rna]#

Ten 62.209.200.5 je DNS poskytovatele.
Pomůže restart počítače.
Což je v mém případě problém, používám to jako vzdáleného klienta.

Na počítači běží OpenVPN server a pak ještě klient, který se připojuje k jinému serveru. To by mohl být problém.
Co myslíte?




※※※

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Občas nejde DNS
« Odpověď #1 kdy: Leden 07, 2014, 07:41:59 »
Takove veci jako traceroute 62.209.200.5 a podobne nic neodhali? Pokud to pinga, ale neresolvuje, potom TCPdump a mrknout, jestli fakt chodi DNS requesty.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

RNA

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 77
  • Karma: +4/-0
  • Osobní text
    • Zobrazit profil
Re:Občas nejde DNS
« Odpověď #2 kdy: Leden 07, 2014, 10:47:31 »
Už jsem na to přišel.
Ten počítač je připojený na router, který mu přes DHCP nastavuje IP adresu (podle MAC), masku síťě, adresy DNS a podobné zbytečnosti (router si občas myslí, že je to zbytečnost).
No, a někdy mu jen přidělí IP a na nějaké DNS se router vykašle (za provozu !!!!). Asi vždy když vyprší čas přidělení IP.
A já se pak nemůžu dobouchat někam přes VPN a volají mi lidi, že jim nefunguje chatbot a podobně.
Tak teď jsem ponechal nastavení DHCP, ale adresy DNS jsem nastavil natvrdo.
Uvidím za pár dní, jak se to bude chovat. Zatím to chodí.
※※※

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Občas nejde DNS
« Odpověď #3 kdy: Leden 07, 2014, 13:30:34 »
Hehe, co to je za router? Jen tak pro info. Mam jich par na starost a rad bych se takovymto problemum vyhnul...
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

RNA

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 77
  • Karma: +4/-0
  • Osobní text
    • Zobrazit profil
Re:Občas nejde DNS
« Odpověď #4 kdy: Leden 07, 2014, 14:46:29 »
D-LINK  DIR-100.

Ale předtím chodil několik let bez problému.
※※※