Autor Téma: Wine64 [Vyřešeno]  (Přečteno 6582 krát)

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Wine64 [Vyřešeno]
« kdy: Prosinec 02, 2013, 09:42:13 »
Mám MG3, 64b, KDE.

Chtěl jsem si tam dát Wine, ale při označení mě to hodí následující okno viz příloha. Nevíte prosím, co s tím?
Děkuji ;-)

EDIT: [Vyřešeno]
« Poslední změna: Prosinec 10, 2013, 11:42:30 od Yullaw »

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Wine64
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 02, 2013, 11:49:40 »
Ahoj, jak mas nastavene zdroje?
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 02, 2013, 18:22:04 »
Ahoj, jak mas nastavene zdroje?
Zdroje mám povoléné tyto :
Core Release 2
Core Updates
Nonfree Release 2
Nonfree Updates
Tained Release
Core 32bit Release
Core 32bit Updates
Nonfree 32bit Release
Nonfree 32bit Updates
Core Release (distrib1)
Core Updates (distrib3)
Nonfree Release (distrib11)
Nonfree Updates (distrib13)
Core Release 32bit (distrib31)
Core Updates 32bit (distrib32)
Nonfree 32bit Release (distrib36)
nonfree 32bit Updates (distrib37)
Core Release (distrib46)
Core Updates (distrib48)
Nonfree Release (distrib56)
Nonfree Updates (distrib58)
Tained release (distrib66)
Tained Updates (distrib68)
Core 32bit Release (distrib76)
Core 32bit Updates (distrib77)
Nonfree 32bit Release (distrib81)
Nonfree 32bit Updates (distrib82)
Tained 32bit Release (distrib86)
Tained 32bit Updates (distrib87)

...a potom ty tvoje zdroje.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Wine64
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 03, 2013, 07:33:34 »
Nepomůže ti příkaz
Kód: [Vybrat]
# urpmi.update -a ?

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 03, 2013, 12:20:44 »
Nepomůže ti příkaz
Kód: [Vybrat]
# urpmi.update -a ?

Ano, teď jsem to zkoušel a všechno je aktuální...

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Wine64
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 03, 2013, 17:02:09 »
Pokud problém přetrvává, zkusil bych zakázat Peťošův repozitář a zkusit instalaci. Případně všechny zdroje odebrat a vložit znovu (bez/s Peťošovým repo).

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 03, 2013, 21:17:07 »
Možná se pletu, ale podle mě instaluješ Wine z Peťošova repozitáře pro Mageiu 1 (přípona souboru 1pts1). Když jsem se podíval, u sebe (mám Mageiu 3), Peťošovy RPM mají příponu 3pts3, z čehož by vyplývalo, že Wine byl dříve závislý na nějakém balíčku z oficiálních repozitářů, který již v Mageii 3 není potřeba a proto tam není. Doporučuji ti vymazat všechny zdroje a přidat je znovu. Až budeš přidávat Peťošův repozitář, použij (pod rootem) příkaz:
Kód: [Vybrat]
urpmi.addmedia --update petos-mga3-64 http://petos.cz/rpm/mageia/3/x86_64
Mimochodem, pokud bys měl zájem vyzkoušet novější Wine (ten je myslím ještě v Beta-Verzi), můžeš použít repozitář od Cyrona (http://www.cyron.cz), který tam má Wine 1.7.5.

Jako poslední věc ještě dodám, že by možná bylo lepší nainstalovat raději Wine 32-bit (balíček má klasický název "wine"). Mně dělala 64-bitová verze jen problémy, ale tohle už je na tobě.
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 04, 2013, 09:29:48 »
Takže jsem zakázal Peťošův zdroj a vše se instalovalo. Ovšem když spustím, tak nabíhá, ale potom spadne a jakoby jsem to ani nespustil. Zkusil jsem obě verze, 32 i 64, stejný problém. Zkusil jsem i tu z Cyronova zdroje a stejný problém. Nevím co s tím je...

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Wine64
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 04, 2013, 18:01:22 »
A jsi si jistý, že opravdu potřebuješ wine64? Ten je určen pouze pro běh 64bit aplikací. Pro běžné (většinou 32bit) programy se využívá wine.

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 04, 2013, 18:35:29 »
Takže jsem zakázal Peťošův zdroj a vše se instalovalo. Ovšem když spustím, tak nabíhá, ale potom spadne a jakoby jsem to ani nespustil. Zkusil jsem obě verze, 32 i 64, stejný problém. Zkusil jsem i tu z Cyronova zdroje a stejný problém. Nevím co s tím je...

Spusť Wine přez konzoli a dej sem výpis, ať vidíme, co to dělá. :)
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 04, 2013, 20:36:27 »
Spusť Wine přez konzoli a dej sem výpis, ať vidíme, co to dělá. :)

No, zatím jsem ani konzoli neotevřel, takže se zeptám, jak mám spustit Wine přes konzoli?  ::)

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 04, 2013, 21:09:23 »
Aha, dobrá. Z nabídky Nástroje spusť program Konsole (používáš-li menu od KDE, nese název Terminál) a napiš do ní třeba
Kód: [Vybrat]
winecfg.

Začne se tam vypisovat několik věcí (v ideálním případě se nevypíše žádná a program se klasicky spustí). Pokud se po zadání příkazu nespustí konfigurační nástroj pro Wine, počkej, až konzole nebude nic dalšího vypisovat a pak sem zkopíruj a vlož sem vše, co se do konzole vypsalo (VLOŽ SEM TEN VÝPIS JAKO KÓD! MŮŽEŠ TOHO DOCÍLIT V EDITORU PŘI VYTVÁŘENÍ NOVÉHO PŘÍSPĚVKU ZDE NA FÓRU.).

Pokud se konfigurační nástroj spustí a vyběhne ti okénko, kde budeš moci Wine nastavovat, bude chyba buď v programu, který se pokoušíš spustit pod Wine nebo v tom, že sis jednoduše nenainstaloval balíček jménem "wine". :)
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #12 kdy: Prosinec 06, 2013, 21:07:00 »
Aha, dobrá. Z nabídky Nástroje spusť program Konsole (používáš-li menu od KDE, nese název Terminál) a napiš do ní třeba
Kód: [Vybrat]
winecfg.

Začne se tam vypisovat několik věcí (v ideálním případě se nevypíše žádná a program se klasicky spustí). Pokud se po zadání příkazu nespustí konfigurační nástroj pro Wine, počkej, až konzole nebude nic dalšího vypisovat a pak sem zkopíruj a vlož sem vše, co se do konzole vypsalo (VLOŽ SEM TEN VÝPIS JAKO KÓD! MŮŽEŠ TOHO DOCÍLIT V EDITORU PŘI VYTVÁŘENÍ NOVÉHO PŘÍSPĚVKU ZDE NA FÓRU.).

Pokud se konfigurační nástroj spustí a vyběhne ti okénko, kde budeš moci Wine nastavovat, bude chyba buď v programu, který se pokoušíš spustit pod Wine nebo v tom, že sis jednoduše nenainstaloval balíček jménem "wine". :)

Takže jsem napsal tvůj uvedený příkaz a vypsalo následující
Kód: [Vybrat]
/.wine' is a 64-bit installation, it cannot be used with a 32-bit wineserver.
Já jen doufám, že se tady neukázalo tímto, že jsem totální blb  ;D ;D ::)

Rutoslav

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #13 kdy: Prosinec 06, 2013, 21:24:51 »
Jo a teď jsem dal pryč wine a přidal wine64. A při zadání příkazu se otevřelo okénko s nastavením a vypsalo následující:
Kód: [Vybrat]
$ winecfg
p11-kit: couldn't load module: /usr/lib/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: /usr/lib/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: sdílený objektový soubor nelze otevřít: Adresář nebo soubor neexistuje

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Wine64
« Odpověď #14 kdy: Prosinec 07, 2013, 08:57:36 »
Ověřme znovu zdroje, které sem pošli do kódu, příkazem:
Kód: [Vybrat]
urpmq --list-url
Jo a teď jsem dal pryč wine a přidal wine64. A při zadání příkazu se otevřelo okénko s nastavením a vypsalo následující:
Kód: [Vybrat]
$ winecfg
p11-kit: couldn't load module: /usr/lib/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: /usr/lib/pkcs11/gnome-keyring-pkcs11.so: sdílený objektový soubor nelze otevřít: Adresář nebo soubor neexistuje

nainstaluj chybějící balíček lib64gnome-keyring0. Pak to dělá co?

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M