Autor Téma: Instalace Mageia3 na HP 6730s  (Přečteno 7131 krát)

lavatera

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Instalace Mageia3 na HP 6730s
« kdy: Červenec 31, 2013, 20:19:50 »
Přeji hezký večer.
Stáhla jsem si Mageia 3 live DVD Gnome. Na HP 6730s mám rozdělený disk, v jedné části MandrivaLinux 2010.2 a druhou část volnou. Budu potřebovat instalovat z USB, ale nevím, kde si mám stáhnout ImageWriter, s anličtinou mám problém. Zatím jsem pokaždé instalovala z CD nebo DVD. V postupech pro instalaci Mageia 3 a vytvoření instalačního USB flash disku pod Mandrivalinuxem se ztrácím.
Děkuji za pomoc.

Vítek

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 67
  • Karma: +9/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #1 kdy: Červenec 31, 2013, 21:23:31 »
Vytvoření USB je relativně jednoduché pokud se nebojíš konzole.

V konzoli se přihlas příkazem su jako root a stažený ISO soubor zkopíruješ následujícím příkazem

dd bs=4M if=/cesta/na/mageia.iso of=/dev/sdx

kde /dev/sdx je USB disk, na který potřebuješ ISO nahrát

Kritická část celého procesu je zjištění správného čísla USB disku. Při zadání špatného zařízení si můžeš smazat data na některém z tvých pevných disků.
Jsou různé metody jak zjistit správné zařízení. Můžeš zkusit tento příkaz

ls -l /dev/disk/by-id/*usb*

ve výpisu dostaneš něco takového
lrwxrwxrwx 1 root root  9 čec 31 20:54 /dev/disk/by-id/usb-_silicon-power_10101814E6AA1F00B15B0071-0:0 -> ../../sdh

V mém případě je tedy USB disk /dev/sdh

Nemusím snad upozorňovat, že tímto si na USB smažeš veškerá data

lavatera

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #2 kdy: Červenec 31, 2013, 21:40:36 »
Moc děkuji. Konzoli se vyhýbám, ale tohle je důvod zkusit. Sama nevymyslím, ale ctrl C a ctrl V  mi to usnadní.   :)

lavatera

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #3 kdy: Červenec 31, 2013, 22:22:36 »
Ono se to snad opravdu na flash disk zkopírovalo. Ještě se pořád nemůžu nadechnout.
Moc a moc děkuji, to jsem nečekala.....    :)

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #4 kdy: Srpen 01, 2013, 09:46:34 »
Neboj se konzole. Je to velmi silny nastroj :) A skvely :)
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

lavatera

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #5 kdy: Srpen 01, 2013, 11:55:32 »
Děkuji za povzbuzení, v konzoli si hodně uvědomuju, jak málo toho vím.    :)
Instalaci se mi nepodařilo spustit, po startu mám černou obrazovku s blikající pomlčkou. Problém bude asi v biosu nebo jeho nastavení. Zkusím sem dát fotku biosu.


Děkuji za pomoc, zase nevím jak dál.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #6 kdy: Srpen 01, 2013, 15:08:22 »
Nemas tam nahodou secureboot?
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #7 kdy: Srpen 01, 2013, 15:35:37 »
Od Mageii 3 se nemuze pouzit prikaz dd pro hybridni iso soubory na vytvoreni USB live disku. Jinak by take Mandriva Seed byla uzitecna, ale ta je jen pro verze MGA 1 az 2. Viz. http://wiki.mageia.cz/instalace-live_usb

Proto pokud chces vytvorit USB live disk pod Linuxem ci primo pod Mageiou, nainstaluj z repozitaru a pouzij program usb-imagewriter. Pokud mas Windows, nainstaluj take image-writer (odkaz ve wiki).

Jiz se to tu resilo: http://forum.mageia.cz/index.php?topic=372.0, http://forum.mageia.cz/index.php?topic=462.msg3695#msg3695

EDIT: doplneni topicu
« Poslední změna: Srpen 01, 2013, 15:41:39 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #8 kdy: Srpen 01, 2013, 15:48:01 »
Přeji hezký večer.
Stáhla jsem si Mageia 3 live DVD Gnome. Na HP 6730s mám rozdělený disk, v jedné části MandrivaLinux 2010.2 a druhou část volnou. Budu potřebovat instalovat z USB, ale nevím, kde si mám stáhnout ImageWriter..

V MandrivaLinuxu 2010.2 jak vidim usb-imagewriter neni...

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

lavatera

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #9 kdy: Srpen 01, 2013, 16:01:26 »
Na ntb mám Mandrivalinux 2010.2 a druhou část disku volnou. Do volné části bych chtěla nainstalovat Mageia 3 jako dualboot. Nevím, kde si mám stáhnout program usb-imagewriter, tady je odkaz na repozitář Mageia. Našla jsem jenom varianty pod Win nebo Mageia.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #10 kdy: Srpen 01, 2013, 16:27:19 »
zkus nainstalovat tento balicek z MGA3, nemelo by to mit zavislosti na jine balicky a melo by to fungovat:

http://mirror.internode.on.net/pub/mageia/distrib/3/i586/media/core/release/usb-imagewriter-0.1.3-4.mga3.noarch.rpm

Program by jsi pak mela najit v Menu.


Odkazy na balicky udavam jen ve zvlastnich pripadech. Nemixujte balicky z jinych dister.

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

lavatera

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #11 kdy: Srpen 01, 2013, 16:33:34 »
Některé balíčky není možné nainstalovat (z důvodu nesplněného python(abi))

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #12 kdy: Srpen 01, 2013, 17:19:31 »
Některé balíčky není možné nainstalovat (z důvodu nesplněného python(abi))

Hmmm... Je moznost u nekoho vytvorit USB live pod Win ? Nebo zapujceni externi CD/DVD-ROM ?

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

lavatera

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 14
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #13 kdy: Srpen 01, 2013, 17:28:01 »
(Mám nainstalovat nejdřív python3-3.2.2-3mdv2010.2.i586.html?)
Zkusím ještě zapojit starý stolní počítač s win xp, ale už nechtěl startovat. Externí mechaniku nebo možnost u někoho vytvořit usb nemám. Nebo budu muset nejdřív nainstalovat Mageia 2.
Vybrala jsem si špatnou dobu na změnu distribuce.

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 737
  • Karma: +53/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Mageia3 na HP 6730s
« Odpověď #14 kdy: Srpen 01, 2013, 17:47:14 »
(Mám nainstalovat nejdřív python3-3.2.2-3mdv2010.2.i586.html?)
ne... pokud to ma dalsi zavislosti, tak ne... by se ti mohl rozhodit system...
... Nebo budu muset nejdřív nainstalovat Mageia 2.

nemas vubec spatny napad :) Vytvor v Mandriva Seed USB live CD  MGA 2 pod Mandrivou 2010.2 (prosim procti si dulezite info v http://wiki.mageia.cz/instalace-live_usb#mandriva-seed), pak vyzkousej nainstalovat MGA2, po instalaci nastav zdroje, aktualizuj zdroje, akrualizuj system a pak povys system na MGA3. Vim, to dost prace...

Mageia 6 (64bit), KDE Plasma 5.8.7, Kernel 4.9.56-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M