Autor Téma: Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu  (Přečteno 4715 krát)

guus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Dobry den vazeni pratele

mam jeden problem. Poridil jsem si kameru SBIG 3200 MT a dnes jsem s ni zkousel fotit Slunce samozrejme pres sluncecni folie. A prisel jsem na jednu vec se kterou si nevim rady. SBIG kameru ovladam standartne pomoci ovladacu dodavanych a ovladam ji pod windows. Vystupni format je fts. Kdyz k zobrazeni pouziji nastroj napr SIPS od moravskych pristroju ktery bezi pod windows tak se mi ukaze souhlasny obrazek ktery jsem vyfotil. Ovsem jestlize pouziji nejaky linuxovy prohlizec (imagemagik, cfitsio, xnconvert apod.) ukaze se mi uplne neco jineho. Napriklad v priloze 1 je zkonvertovany fits->jpg ve windows a priloha_2 je konverze toho sameho ale v linuxu. Nevim proc vidim sede pozadi v linuxu. A to i kdyz se na nej koukam pres linuxove nastroje ve formatu .fts. Ten sem bohuzel nemuzu dat protoze je moc velky. Nejake napady proc tomu tak je? Je to problem windows ci linuxu?
Dekuji vam vsem za odpovedi. Zdravim vas

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #1 kdy: Červenec 29, 2013, 09:35:28 »
Ahoj, je to pouze tim, jak mas nastaveny zobrazovani v jednotlivych nastrojich. Napr. pro zobrazeni galaxii potrebujes jinou skalu nez pro zobrazeni hvezd. FITS je skvely format, je to vlastne kontejner, obsahujici surova data a metainformace. Muzes do nej narvat tedy i napr. k jednomu objektu nekolik pozorovani, pricemz budes mit dany objekt (napr.) v H-alpha, Fe, R, G, B, darkframe a jeste k tomu spektrum a to vse v jednom souboru (jo, vetsinou se to dava do vicero, ale... jde to, spektra jsou takto velmi casto).

Takze tva otazka je vlastne,... uplne spatne :D

Je to podobne, jako kdyz fotis do RAWu ve fotografii a mas vzdycky jinak upravenou bilou (v kazdem programu je jina defaultni barevna matice, ze) a ptas se, proc mas vzdy jine barvy. Tady je to podobne.

Nevim, co presne chces s temi FITSy delat, jestli jen fotit obrazky, tak doporucuji bakalarku Jany Polednikove (Spektrální syntéza astronomických snímků -- http://is.muni.cz/th/211890/prif_b/bakalarka2.pdf?zpet=%2Fvyhledavani%2F%3Fsearch%3Djana%20polednikova%20agenda:th%26start%3D1 ). Pokud s tim chces delat i neco vic (fotometrie, astrometrie), tak doporucuji hodne postudovat ;) Ne, ze by to neslo, ale... chce to hodne, hodne vedet o tom, co vlastne chces delat, jak a proc a jaka jsou jednotliva uskali. Ja to studoval na vysoke (napr. http://physics.muni.cz/~petos/f3190/index.html), kdybys potreboval poradit, napis a muzeme se o tom pobavit.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

guus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #2 kdy: Červenec 29, 2013, 11:44:25 »
Zdravim te petosi

tomu co pises vcelku rozumim a myslim ze otazka je polozena spravne. Jde totiz o to ze kdyz vemu jiny snimek take z kamery SBIG a z jineho dalekohledu taktez pracujiciho pod win linux mi to krasne zobrazi tak jak ma.Ja ted prave nevim jestli napriklad mozna budu kecat neni jina fits hlavicka u me SBIG kamery kterou schroupe spravne windows ale linux uz ma problem napr windowske ukonceni radku apod.

Mozna pisu blbosti. Zdravim

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #3 kdy: Červenec 29, 2013, 14:39:08 »
ahoj
no, to si uplne nemyslim. Muzes se mrknout, co je v hlavicce. Stale mi neni uplne jasne, co presne chces dosahnout. Abys dosahl stejneho vysledku na FITSech z ruznych dalekohledu a ruznych zarizeni? Tak to si s tim musis samozrejme pohrat.
Ja na prohlizeni napr. pouzivam ds9 (http://hea-www.harvard.edu/RD/ds9/site/Download.html) a na praci s FITSy munipack. Muzes taky zkusit FITSPng (http://integral.physics.muni.cz/fitspng/), pro pripadnou praci munipack (http://munipack.physics.muni.cz/).
Pokud to chces prekontrolovat, mrkni na hlavicky FITSu. Ale dle meho si s tim proste jen a pouze musis pohrat a vse funguje jak ma.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #4 kdy: Červenec 29, 2013, 14:41:47 »
Jestli chces, napis mi do soukrome zpravy parametry obou kamer i dalekohledu a ony FITSy, ktere srovnavas. Mrknu na to (syntax, jestli je ten FITS v poho a tak).
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

guus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #5 kdy: Červenec 30, 2013, 11:22:20 »
Ahoj Petosi

uz jsem na to asi prisel. Chybi mi tam klicove slovo BSCALE Resp je tam hodnota 0-65000 zhruba misto -32500-+32500. Uz mi to funguje. Dekuji Ti moc za odkazy pomohly mi. Zatim se mej.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #6 kdy: Červenec 31, 2013, 09:43:36 »
no, jak jsem rikal. Jednalo se pouze o interpretaci danych hodnot :) Kdyby neco, kontaktuj me primo (viz http://petos.cz), at tady neplevelime forum astro-zalezitostmi. :)
Btw. Filip dneska uvolnil novou verzi munipacku. Stoji za prohlednuti :)
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

guus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #7 kdy: Srpen 01, 2013, 15:11:21 »
Ahoj

zkusil jsem tedy naistalovat munipack. Jelikoz funguji na opensuse chtel jsem si vytvorit vlastni balicek rpm. Postupoval jsem podle tohoto navodu http://code.google.com/p/munipack/wiki/RPMbuilder  Doinstaloval jsem patricne pozadavky a stahnul patricne soubory pro vytvoreni rpm. Kdyz potom spustim vlastni vytvoreni rpm ukaze se mi po case v logu tato hlaska:
+ '[' '!' -d '' ']'
+ tar zxf
tar: Old option `f' requires an argument.
Try `tar --help' or `tar --usage' for more information.

To jsou posledni radky pred ukoncenim tvorby balicku.

Zkousel jsem pohledat na googlu ale nejsem z toho moudry. Vis co by to mohlo znamenat a jak to odstranit? Dekuji

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #8 kdy: Srpen 01, 2013, 15:31:33 »
Dej mi chvilku. Behem par dni ti poslu RPM (nebo SRPM). A prebuildis si to.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

guus

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #9 kdy: Srpen 23, 2013, 12:07:17 »
Ahoj

tak jak to vypada. Jinak jsem presel na Debian 32 bit. Na strankach munipacku  je balicek ale pro 64 bit. Je nejaka moznost z nej dostat 32 bit? Dekuji

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #10 kdy: Srpen 25, 2013, 18:17:57 »
Urcite pro ten 64-bit balicek je i balicek se zdrojakem. Staci udelat 32-bit balik recompilaci zdrojoveho baliku.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Prevod .fts souboru do jpg-problemy s prenositelnosti z win do linuxu
« Odpověď #11 kdy: Srpen 25, 2013, 21:00:27 »
Cus,
ohledne MGA je trochu problem, ze tam Filip nakodil zavislosti pro nejnovejsi knihovny. Pomalu se tim prokousavam.
Ale pokud to chces zpracovavat, nainstaluj si 64bit... ohledne matematiky, kterou nad tim muzes delat, je to rozhodne lepsi.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky