Autor Téma: Povýšení - jen hromada chyb?  (Přečteno 3187 krát)

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Povýšení - jen hromada chyb?
« kdy: Květen 25, 2013, 11:25:54 »
Zdravím vespolek.
Po povýšení na MGA3 zjišťuju stále více chyb. Mimo problémy v localhostem, které řeším v jiném tématu, jsem zrovna zjistil, že na připojené disky v USB (SD karty) se v některých programech nedostanu, jelikož nejsou k nalezení. Dříve jsem se k nim dostal /media/nazev_disku teď tam nejsou. V Dolphinu jsou přitom dostupné normálně. Pak se náhodně objevuje chyba u tlačítka pro vypnutí počítače - nic nedělá a to jak tlačítko u hodin, tak i pod hlavní nabídkou (nejde ani nabídka z vypnutí). Ve firefoxu přestal jít flash player - respektive funguje chybně, takže je nepoužitelný (video bliká nebo jen zčerná a hotovo). A kdo ví kolik chyb nebo problémů ještě objevím... :( Kdybych to věděl, zůstanu raději u MGA2 
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 273
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #1 kdy: Květen 25, 2013, 13:49:16 »
Asi preto, že MGA 3 nepripája USB disky do /media, ale /run/media (ďalej si to nepamätám) To isté je s CD/DVD mechanikami.
Flash - netreba trošku premazať adresár /home/.mozilla???

Ja si MGA 3 chválim.
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Pavel Vybíral

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 209
  • Karma: +10/-1
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #2 kdy: Květen 25, 2013, 13:49:56 »
No pokud jsi systém pouze aktualizoval z Mageia 2 na Mageia 3 tak se není čemu divit. Kamarád po tomhle zákroku systém už nezapl. :D Já jsem instaloval z LiveDVD a žádná z těchto chyb se u mně neprojevuje...
Notebook Lenovo IdeaPad G580
Intel Core i7 @ 2.90GHz, 6GB RAM, Intel HD 4000 & nVidia GeForce GT635M
Mageia 4 64 Bit (kernel-desktop-3.14.32-1.mga4); KDE 4.12.5

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #3 kdy: Květen 25, 2013, 15:16:57 »
To je sice pekne, ze je lepsi instalace nova, ale mam tu nejake licencni programy a nastaveni, ktere se pak celkem slozite obnovuje. Pokud je povyseni talove problemove, nevim proc ho tedy vyvijeji. Mohli vyvinout novou verzi systemu a kdo ji chce at si ji nainstaluje jako novy system. Povyseni je pak nanic kdyz to pak obshuje hromadu chyb... Nicmene mi asi nakonec nic jineho nezbude, nez dat novou instalaci a vsechno zdlouhave zase nastavit. :( Tohle mi u tech povyseni hodne vadi...

Sorry za psani bez diakritiky - pisu z mobilu...
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #4 kdy: Květen 25, 2013, 15:30:47 »
No, 99 % uzivatelu povyseni bezproblemu funguje, proto se taky vyviji a dela...

Tvuj problem s SD diskem neni vlastne problem, je to jen tvuj nedostatek informaci. uz od MGA 2 (vcetne) je systemd, ktery to mountuje do /run/media/user/... Taky me to sere, priznavam, ale neni to chyba MGA. Je to ve vsech distrech, ktere maji systemd. Bohuzel toho srace uz najdes UPLNE vsude (cest tem par vyjimkam) a nejde se jej zbavit. Bohuzel...

Takze byt tebou, tak trochu krotim svuj temperament a vice studuji.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Rellik

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 263
  • Karma: +1/-2
  • Kubuntu/64bit
    • Zobrazit profil
    • dv-foto.cz
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #5 kdy: Květen 25, 2013, 20:31:49 »
Hmm v tom případě patřím mezi to jedno procento, jelikož mi nikdy pořádně žádné povýšení nefungovalo. A to můžu říct i z doby kdy jsem měl mandrivu... Ta cesta k připojeným diskům je teda pěkná krávovina, kterou moc dobře nevymysleli. Systém by měl být přehledný i pro BFU a ne že něco x let je stejně a najednou je to jinak. No ale to tady nevyřešíme že :) No nic du teda dělat reinstal :(
Kubuntu/64bit / Intel Core i3 @3,5GHz, 16Gb ram, intel HD Graphics 4600, HDD 1Tb (data) + 128Gb SSD (system)

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 421
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #6 kdy: Květen 25, 2013, 21:28:16 »
Aby ti správně fungovalo povýšení, je potřeba nejdříve číst a až potom něco dělat. Viz. errata a informace o vydání

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 133
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #7 kdy: Květen 27, 2013, 12:11:42 »
Tak to asi byt nema! Uzivatel chce, aby system/soft fungoval. On nechce cist stohy dokumentace, on se nechce stat geekem. On jen proste chce, aby to fungovalo

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 273
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #8 kdy: Květen 27, 2013, 13:00:47 »
Ale ono to funguje.
Teda poväčšine. A že niekedy niečo nejde? Je hromada príčin. Ja osobne sa hboko skláňam pred genialitou ľudí, ktorí tvoria operačné systémy. Hlavne pri tých obrovských možnostiach konfigurácie dnešných počítačov, čo za sebou ťahá x závislostí, ktoré musia vyriešiť, aby systém stabilne bežal. Asi si tí šomroši, čo tu nadávajú a nepohnú ani prstom, aby čosi "dotiahli", ani neuvedomujú, aké komplikované je systém stvoriť.
Ak sa niekomu nechce doštudovať, pogoogliť, poprípade sa kdesi opýtať, aby fakt doladil pár "chybičiek krásy", tak nech sa nehnevajú, ale sú nemožní. Sorry!
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 133
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #9 kdy: Květen 27, 2013, 13:07:50 »
Plne s tebou souhlasim ohledne prace/lidi, kteri pracuji na linuxu. Ale mnohdy pristup typu "cti blbce" mnohe obycejne uzivatele odradi.

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 421
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #10 kdy: Květen 27, 2013, 17:19:52 »
Tak to asi byt nema! Uzivatel chce, aby system/soft fungoval. On nechce cist stohy dokumentace, on se nechce stat geekem. On jen proste chce, aby to fungovalo

Nesmysl. Pokud necemu nerozumim, tak se do toho nehrnu, nebo alespon si k tomu neco prectu. Ja si taky neopravuju sam auto, kdyz mi sviti kontrolka porucha motoru. Mozna to nekomu znelo drsne, ale tak to proste ve svete techniky a obzvlast vypocetni techniky proste plati. Nebo si snad kopis televizi a nectes manual? Mozna ano, pak se ale nemuzes divit, kdyz ti neco nefunguje. Muzes se vztekat, ale to je asi tak vsechno. Ze jsi neco rozbil protoze jsi si neprecetl manual? Mas smulu, nikdo ti to v obchode nevyreklamuje.

A recicky ze uzivatel se nechce stat geekem fakt neberu. Chci neco pouzivat, tak si prectu navod pouziti. Nikdo nechce aby se nekdo ucil jak funguje jadro Linuxu.

tomyp

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 77
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #11 kdy: Květen 27, 2013, 17:38:21 »
 :)

Bezva diskuze. Já myslím, že část uvědomělých čte manuál, ale většina fakt nechce. Já třeba ho čtu, až když opravdu nevím jak dál. A občas za to zaplatím(nervama, časem).  ;)
Nečetl jsem errata a možná proto mi po povýšení v systému zůstaly věci ze 2 - jádra například a nejaké věci s task-edu a task-games. Ručně jsem se jich zbavil (to je ta cena - čas). Takže povýšení asi funguje na určité věci. Každopádně systém naběhl a funguje, možná ještě tiskárny, to jsem ještě nekontroloval. Takže povýšení není úplně OK z mého pohledu.
MGA 4 64bit KDE
Smrt a daně jsou jisté, daně jistější

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 133
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #12 kdy: Květen 27, 2013, 18:10:19 »
Joelp:
Prave ty nejoblibenejsi/nejlepsi veci obecne jsou ty, ktere clovek muze intuitivne pouzivat (funguji, prehledne ovladani, atd.) aniz by musel cist navod/manual.
A pak jsou ty ostatni veci ... :-(

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 421
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #13 kdy: Květen 27, 2013, 18:41:35 »
Joelp:
Prave ty nejoblibenejsi/nejlepsi veci obecne jsou ty, ktere clovek muze intuitivne pouzivat (funguji, prehledne ovladani, atd.) aniz by musel cist navod/manual.
A pak jsou ty ostatni veci ... :-(

Pokud někdo vyžaduje právě toto, musí si zajít do servisu, kde to udělají za něj, nebo rovnou koupit produkt již připravený. Nemůžeš se divit, že když se v něčem vrtáš, že si ušpiníš ruce.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Povýšení - jen hromada chyb?
« Odpověď #14 kdy: Květen 27, 2013, 20:01:24 »
Tak, nez tohle tema zamknu, vlozim posledni prispevek (glory to admin ;) ).

Operacni system v dnesni dobe je vec velice komplexni. Nejedna se jen o kernel, ktery sam o sobe predstavuje tisice radku kodu, ale i graficka prostredi, ovladace az po programy. Tohle vsechno je testovano a provozovano na par milionech kombinaci hardwarovych komponent a miliardach kombinaci programu. Uz to je zazrak, ze vubec neco takoveho funguje 99.99% uzivatelu.

Pokud nekde nekomu neco nefunguje, neni se zas az tak co divit - vyvojari jsou lide, kteri nejsou s to nejen vlastnit, ale ani vyzkouset nebo vymyslet vsechny mozne variace. Cas od casu se hold stane, ze neco nefunguje. To se stava.

Lide, kteri jiz nekdy neco vytvorili a dali k uzivani jinym, to vi a reknou "jo, tohle nevychytali, podivam se, co se s tim da delat". Proctou, pohledaji. Ti jeste zkusenejsi vi, ze tohle neni televize a ze hold ten manual precist musi. Protoze vi (nevi, ale vi, ze toho je fakt moc), co vsechno se muze podelat, ze nektere postupy funguji pouze v jistych pripadech, proto si prectou release notes (instalacni manual). Taky tak dobre vi, ze se obcas neco podela a potom to vyvojari napisi do errata.

Bohuzel zmena operacniho systemu je podobna jakobyste na stejnem miste chteli vymenit dum. Mate moznost vsechno nechat zbourat a vybudovat znovu (reinstalovat) s tim, ze si nechate osobni veci (zachovani /home). No a nebo muzete vyuzit moznosti, kdy se barak, zatimco budete nastehovani, postupne rozebere a stare cihly vymeni za nove, stejne tak radiatory, trubky, elektricke rozvody a strechu. Bohuzel, ackoli podobne postupy mohou fungovat u 99.99% lidi, je mozne, ze budete mit nepalene  cihly, nebo sezrane tramy od cervotoce. Stejne tak pokud si tuto vymenu naplanujete na zimu ci do obdobi destu, je velmi pravdepodobne, ze to nebude uplne nejidealnejsi.

Rozdil mezi barakem a pocitacem je ten, ze bezny franta uzivatel ocekava, ze preinstaluje vsechno sam aniz by si precetl 2 stranky na wiki: release notes a errata, ale pri zmince o baraku si klepe na celo. Proc? Protoze bezny franta uzivatel vi, co vsechno se v baraku muze podelat, zatimco u kompu nikoli. U baraku by si najal firmu, ktera mu dum "zaktualizuje", zatimco u pocitace ocekava, ze to udela "automaticke tlacitko".

Pokud nekdo ocekava, ze postavi dum "tak nejak intuitivne", tak je to magor. Od instalace operacniho systemu se to ocekava.

Podobne je to s autem (chci-li vymenit motor, tak budto to necham profikum, nebo si o tom neco prectu, ale necekam, ze vymena motoru bude 'intuitivni' stejne, jako rizeni?. Proc u OS ano?

Proc plati firmy sve ITky, kdyz by mel byt SW naprosto intuitivni? Proc jsou placeni supportaci, lidi, kteri instaluji servery, resi a opravuji pripadne chyby? Servery behaji (skoro vzdy) bez grafickeho systemu, je tam nejcasteji jen a pouze jadro a zaklad operacniho systemu a jedna sluzba, kterou ten server ma poskytovat. Pokud by mela byt instalace intuitivni, k cemu AjTak?

Nevim, co Lada dela a neni to dulezite. Ale predpokladam ze to je profik, ktery vi, co se muze v jeho profesi podelat a pri prochazeni webu se obcas divi, jak nekoho vubec muze napadnout delat totez bez nulovych znalosti.

Kuchar musi znat a cist recept, i kdyz vareni je snad intuitivni. Ale v IT to neplati?


Prosim vas, vsechny, zkuste nekdy neco vytvorit tak, aby to bylo intuitivni, jednoduse pouzitelne, jednoduse aktualizovatelne a instalovatelne a dejte to siroke verejnosti. Uvidite, jak se budete divit, jak vytvoreni necoho intuitivniho, jednoduse pouzitelneho, aktualizovatelneho a instalovatelneho bez cteni dokumentace je nemozny ukol. A jak vas prekvapi, jakymi vsemi zpusoby vas produkt bude pouzivat  (copak musim psat, ze to vajicko musi nejdriv rozklepnout, nez jej daji smazit??? Ano, je to prakticke).

Pro ty, kteri maji radi intuitivni nastroje, necht se chopi lopaty. To je jediny nastroj, ktery nepotrebuje vysvetlovani. Pokud to, co mate v rukou/je pred vami neni lopata, berte na vedomi, ze to je slozite zarizeni, ktere muze potrebovat manual. A pokud jej neprectete, nebrecte, ze neco nefunguje.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky