Autor Téma: Prostorový zvuk  (Přečteno 19612 krát)

zizalka

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #30 kdy: Únor 21, 2013, 21:22:35 »
myslíš něco takového?

http://img855.imageshack.us/img855/1754/snmekobrazovkypozen2013.png
http://img836.imageshack.us/img836/6475/snmekobrazovkypozen2013g.png

Citace
úplně vypnout Pulse Audio (je to první, co dělám po instalaci) a zkusil to přímo přes Alsu nasměrovat na Multichannel Playback
:o neumím ani první, ani druhé  :(

já tušila, že s gnome ty rady budou složitější....ale já si s kde vůbec nesedla  :-[

martas38

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #31 kdy: Únor 21, 2013, 22:00:05 »
Zkus v menu Nástroje/Systémové nástroje/Nastavit váš počítač a v tom Hardware/Nastavit zvuk a tam je možnost vypnutí Pulse Audio

zizalka

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #32 kdy: Únor 22, 2013, 20:40:45 »
No tak smazala jsem asound.conf (protože ten byl vypsaný tak,že se má používat jen pulse...) - to předpokládám bylo dobře..

zakázala jsem pulse jak jsi napsal a výsledek je, že nemám ikonku zvuku v horním panelu a hrajou mi jen přední repra a to spíš jen pravé...to levé jen tak tiše přitakavá  :o
alsamixer:
http://img716.imageshack.us/img716/6944/snmekobrazovkypozen2013m.png


zizalka

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #33 kdy: Únor 22, 2013, 20:44:46 »
škoda, že tu nejdou upravovat příspěvky...
při zpětném zapínání pulse jsem zabloudila do nastavení...
http://img19.imageshack.us/img19/3332/snmekobrazovkypozen2013b.png

když vybalím meny ovladačů tak je tam véééééélká spousta věcí (nejde mi udělat printscreen)

no a mimo jiné v klikátku řešení problémů jsem dostala následující rady:
Klasický postup při řešení problémů se zvukem je pomocí těchto příkazů:

- "lspcidrake -v | fgrep -i AUDIO" vám řekne, jaký ovladač je výchozí pro danou zvukovou kartu
- "grep sound-slot /etc/modprobe.conf" vám řekne, který ovladač se nyní používá
- "/sbin/lsmod" provede kontrolu toho, zda modul (ovladač) je nahrán nebo ne
- "/sbin/chkconfig --list sound" a "/sbin/chkconfig --list alsa" vám sdělí zda je pro initlevel nastaveny služby alsa a sound
- "aumix -q" vám řekne, zda je zvuk ztlumen nebo ne
- "/sbin/fuser -v /dev/dsp" vám řekne, který program používá zvukovou kartu.

To jen tak na doplnění  ::)

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #34 kdy: Únor 26, 2013, 22:23:07 »
Já už mám poněkud "vystřílený všechny patrony", ale zkus si nainstalovat VLC, spustit nějaký surround film a projít si různá nastavení ve VLC a uvidíš...
Mně to s VLC funguje s kartou 5+1 s Pulseaudio na 100% ( mám ale na onom PC ROSA Marathon 2012 - další fork Mandrivy - tak jako Mageia ). Žádné zásahy do konfiguračních souborů Pulseaudio a Alsy, pouze konfigurace v Pavucontrol a Phononu )   
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #35 kdy: Únor 26, 2013, 22:25:30 »
( mám ale na onom PC ROSA Marathon 2012 - další fork Mandrivy - tak jako Mageia ).
To je i Mint fork Ubuntu. Mas uplne jinou zakladni default konfiguraci...
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #36 kdy: Únor 26, 2013, 22:32:44 »
Dokonce i v PHONONu v KDE mi Paní "odkváká" všech 6 vstupů ( v ROSA Marathon 2012 je aktuální KDE 4.8.3 a Pulseaudio 2.1. ). Jak budu mít čas, zkusím Live CD s Mageiou a otestuji v ní.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 382
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #37 kdy: Únor 27, 2013, 09:24:11 »
Dokonce i v PHONONu v KDE mi Paní "odkváká" všech 6 vstupů ( v ROSA Marathon 2012 je aktuální KDE 4.8.3 a Pulseaudio 2.1. ). Jak budu mít čas, zkusím Live CD s Mageiou a otestuji v ní.

Myslím, že to Rosa nebude. Jak jsem již psal z kraje tohoto vlákna, tak mi to v MGA2 v KDE jede taky bez problémů přímo přes PulseAudio.

Je ale klidně možné, že tam má nekompatibilní zvukovku a je potřeba Pulse odstavit a řešit to přes Alsu. Spíš si ale myslím, že má někde zvolený digitál vstup/výstup namísto analog.

Ze začátku, když mi to zlobilo, jsem musel vypnout Pulse, přiinstalovat alsamixer a v terminálu jej spustit a pohrát si s odmutováním/zamutováním jednotlivých výstupů. To mi ale nejel zvuk obecně.


jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #38 kdy: Únor 27, 2013, 09:50:51 »
Tak jsem vyhrabal starý HD, provedl čistou instalaci Mageia2 KDE, vč. všech aktualizací a zvuk funguje na 100%. I když dám v Ovládání hlasitosti (Pavucontrol) v Nastavení výstup 4.0, paní v Phononu mi odvykládá všechny čtyři reproduktory, jak má...
Zukovka detekována systémem jako MCP61 High Definition Audio od NVIDIA, s modulem klasicky "snd_hda_intel".
Znovu podotýkám, že jsem přímo žádné konfiguráky needitoval. Zkusím ještě pod GNOME a uvidíme.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #39 kdy: Únor 27, 2013, 09:58:19 »
Myslím, že to Rosa nebude. Jak jsem již psal z kraje tohoto vlákna, tak mi to v MGA2 v KDE jede taky bez problémů přímo přes PulseAudio.

Je ale klidně možné, že tam má nekompatibilní zvukovku a je potřeba Pulse odstavit a řešit to přes Alsu. Spíš si ale myslím, že má někde zvolený digitál vstup/výstup namísto analog.

Ze začátku, když mi to zlobilo, jsem musel vypnout Pulse, přiinstalovat alsamixer a v terminálu jej spustit a pohrát si s odmutováním/zamutováním jednotlivých výstupů. To mi ale nejel zvuk obecně.
Já si taky myslím, že bude pes zakopaný jinde. Co jsem se tak letmo díval na GOOGLE na onu zvukovku, co tam má, tak to po různých fórech (nejvíce na Ubuntu) řešili, bylo to sice většinou v angličtině, ale tam jim nejel zvuk vůbec.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

martas38

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #40 kdy: Únor 27, 2013, 13:08:24 »
Zdravím! Osobně jsem měl problém s Pulse rozchodit kombinaci zvukovek. Na stereo poslech mám Terratec Phase 28 a na zbytek zvuků SB Audigy1. Pod Pulse mně nešlo posílat zvukový výstup přímo na hw1.0 Terratec, docházelo neustále k resamplování na 48kHz, pochopitelně se ztrátou kvality, musel jsem Pulse úplně vypnout a vše pak šlo nastavit, ale to sem nepatří.
Především po nainstalování systému byla SB přepnuta na digitální výstup a dalo mně to dost práce to najít. Jsem přesvědčen, že má zvukovku buď přeplou na digitální výstup a nebo to posílá na nějaké špatné výstupy. Bohužel nevím, kde to v gnome nastavit, ale předpokládám, že tam taky bude nějaké nastavení Phononu. Další věc je, jaký tam má Phonon, používám Gstreamer, z počátku jsem laboroval s Phononem Xine, ale tam jsem si ani neškrtl.

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #41 kdy: Únor 27, 2013, 14:39:52 »
Já mám na noťasu v MGA2 taky dvě zvukovky: Jednu na grafárně "Manhattan HDMI Audio [Mobility Radeon HD 5000 Series]" na výstup HDMI a druhou integrovanou "5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio" a tam jsem zase nemohl bez Pulseaudio přepínat mezi zvukovkami.
Co jsem takhle ve volné chvíli brouzdal po netu, tak s tou Zizalčinou zvukovkou je hodně problémů napříč distry - buďto jim to nehraje vůbec nebo jen stereo. Nenašel jsem nikde žádné kloudné řešení - včetně Alsy ( všechno to byly strojově přeložené stránky z angličtiny, tak jsem to možná blbě pochopil). V každém případě si myslím, že tento problém takhle přes fórum asi budeme horko těžko řešit, aniž bychom si prolezli všechna nastavení na Zizalčiným PC.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

zizalka

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #42 kdy: Únor 28, 2013, 20:07:58 »
 :-[ To jsou mi špatné zprávy...
faktem je, že i jiná zvukovka (ted bohužel už nevím jaká to byla) mi nešla. Bála jsem se, že je vadná a tak jsem vyměnila desku. Mělo by smysl koupit zvukovou kartu? Mám ale bohužel jen asi jednu možnost, protože potřebuju low-profile... když budu koukat po ceně tak se mi nabízí asi jen tato: http://www.agen.cz/komponenty-it-zvukove-karty/9181492-zvukova-karta-asus-zvukova
Faktem je, že zvuk mi stejným způsobem nešel ani ve Fedoře :-(
Pulse jsem zkoušela vypnout, dle jednoho místního tipu, ale to nepomohlo...teda pokud se mělo udělat ještě něco dalšího...třeba doinstalovat něco, tak to jsem nedělala...ale alsamixer mi šel :-)
prosím prosím, fakt vás nic už nenapadne? po třetí počítač měnit nechci a koupě zvukovky mě teda taky neláká...

martas38

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 29
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #43 kdy: Březen 01, 2013, 07:57:57 »
No měla jsi vypnout Pulse a pak se podívat v alsamixeru, jestli máš zesílený všechny kanály a jestli není nějaký vstup, nebo výstup přeplý na digital. Ještě se po tom vypnutí Pulse zkus odhlásit a přihlásit.
Jinak ta zvukovka řekl bych bude mít o dost lepší zvuk proti té integrované.

zizalka

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #44 kdy: Březen 01, 2013, 20:25:21 »
Aha, tak to jsem zkoušela :-)
Zkusila jsem to znovu. Vypla jsem pulse, odhlásila se (tentokrát zvuk i fungoval, posledně mi zmizela ikonka zvuku v liště).
Nicméně změna žádná. Jediné co, tak v alsamixeru CHYBÍ sloupeček rear ... což je přesně to co mi nehraje  ???
v nastavení zvuku mám nastaveno více kanálů.

Jinak k té zvukovce. Dobrý zvuk je prima, ale jen když jede na všech čtyřech  ;D tedy alespon u mě doma... Mohlo by to řešit tento problém?