Autor Téma: Prostorový zvuk  (Přečteno 19617 krát)

zizalka

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Prostorový zvuk
« kdy: Únor 10, 2013, 11:11:44 »
Mám "problém" se zvukem.
Vlastním 4 reproduktory a nedaří se mi je donutit hrát prostorový zvuk. Hrajou jen přední dva reproduktory. Tenhle problém mám delší dobu a byl to taky jeden z důvodů, proč zkouším distribuci Mageia. Na starém PC (který už nemám) zvládlo Ubuntu i Fedora s drobnou úpravou prostorový zvuk. Pořídila jsem si ovšem nový počítač a tam už se mi zvuk na Fedoře nepovedlo rozchodit. Reproduktory jsou v pořádku, vyměnila jsem nyní i desku s podezřením, že by mohla být chyba v ní. Fedora nic.
Zkusila jsem tedy v Mageie úpravu, která mi dříve vždy pomohla -
v souboru /etc/pulse/daemon.conf upravit řádek
; default-sample-channels = 2 na default-sample-channels = 4
Změna žádná. Tak bych se chtěla zeptat na nějaký tip či odkaz, který by to mohl vyřešit, než systém začnu prasit a zkoušet všechno co najdu :-).
Moje současná integrovaná zvuková karta je
 Generic [HD-Audio Generic], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
Běžně mi taky pomohl tento návod
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=29542.0
ale zatím jsem to celé nezkoušela, abych si to tu zbytečně nerozdrbala.  ::)

Díky moc

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #1 kdy: Únor 17, 2013, 09:18:08 »
Tady je navod, ale na ALSU ne na PulseAudio. Myslim si,ze vetsina uzivatelu Mageia pouziva ALSA.

http://www.halfgaar.net/surround-sound-in-linux
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 382
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #2 kdy: Únor 17, 2013, 14:41:08 »
Mám "problém" se zvukem.
Vlastním 4 reproduktory a nedaří se mi je donutit hrát prostorový zvuk.

Z tvého popisu není patrné, zda je zdroj vícekanálový, nebo jen stereo/mono. Co tedy přesně řešíš?

Tady je navod, ale na ALSU ne na PulseAudio. Myslim si,ze vetsina uzivatelu Mageia pouziva ALSA.

Toto si myslíš proč?

mig31

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #3 kdy: Únor 17, 2013, 18:09:58 »
Toto si myslíš proč?

Jak v Mageia, tak i v Mandrive vetsinou PulseAudio obcas nefunguje, tak jak ma.
Jinak v mem pripade nevidim zadnou vyhodu v pouziti PulseAudio.
Vetsinou uvadeji par vyhod PulseAudio:
1) jednodusi konfigurace, nez PulseAudio - hodne diskutabilni,
2) lepsi zvuk v pripade,ze ovladac je nic moc - ale skoro kazda aplikace ma nejaky plugin pro jeho vylepseni,
3) lze zvuk posilat' pres sit - ale tuto vlastnost malo kdo vyuzije.
Desktop: Corei3-4160@3,6GHz 4 GB RAM Nvidia GTX650 1GB VRAM Mageia 6 64-bit KDE5
Notebook: Hp Pavilion dm1 Intel Pentium 1,3Ghz 3GB RAM Mageia 5 64-bit KDE4

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 382
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #4 kdy: Únor 17, 2013, 20:05:07 »
Jak v Mageia, tak i v Mandrive vetsinou PulseAudio obcas nefunguje, tak jak ma.
Této větě moc nerozumím. Vetšinou občas?

V každém případě raději piš že ty ho moc nepoužíváš. Já jsem nijak nezaznamenal, že by v poslední době byl s PA problém. Je možné, že jsi s ním měl dříve problémy. To měli asi všichni. Dnes již u PA nic podobného nepozoruji a běží out of box.

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #5 kdy: Únor 17, 2013, 20:34:53 »
Mám "problém" se zvukem.
Vlastním 4 reproduktory a nedaří se mi je donutit hrát prostorový zvuk. Hrajou jen přední dva reproduktory. Tenhle problém mám delší dobu a byl to taky jeden z důvodů, proč zkouším distribuci Mageia. Na starém PC (který už nemám) zvládlo Ubuntu i Fedora s drobnou úpravou prostorový zvuk. Pořídila jsem si ovšem nový počítač a tam už se mi zvuk na Fedoře nepovedlo rozchodit. Reproduktory jsou v pořádku, vyměnila jsem nyní i desku s podezřením, že by mohla být chyba v ní. Fedora nic.
Zkusila jsem tedy v Mageie úpravu, která mi dříve vždy pomohla -
v souboru /etc/pulse/daemon.conf upravit řádek
; default-sample-channels = 2 na default-sample-channels = 4
Změna žádná. Tak bych se chtěla zeptat na nějaký tip či odkaz, který by to mohl vyřešit, než systém začnu prasit a zkoušet všechno co najdu :-).
Moje současná integrovaná zvuková karta je
 Generic [HD-Audio Generic], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
Běžně mi taky pomohl tento návod
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=29542.0
ale zatím jsem to celé nezkoušela, abych si to tu zbytečně nerozdrbala.  ::)

Díky moc

Mám dojem, že jestli máš nový počítač s novou zvukovkou, tak asi budeš mít kartu podporující Surround 5.1 nebo 7.1 - takže nastavení asi bude v /etc/pulse/daemon.conf viz https://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio_%28%C4%8Cesky%29#Surround_sound_syst.C3.A9my
Zkus to, uvidíš, nic tím nepokazíš.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 382
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #6 kdy: Únor 17, 2013, 20:59:16 »
Jestli jde opravdu pouze o povolení více výstupů. mělo by stačit nastavení PA pomocí nástroje k tomu určeného "Ovládání hlasitosti PulseAudio"

zizalka

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #7 kdy: Únor 18, 2013, 17:27:50 »
wow, díky za tolik reakcí :-)
zkusím odpovědět na všechno..
Citace
Z tvého popisu není patrné, zda je zdroj vícekanálový, nebo jen stereo/mono. Co tedy přesně řešíš?
řeším to, aby když ve filmu někdo zavře dveře vlevo, aby se i bouchnutí ozvalo vlevo (případně vpředu nebo vzadu). Správný termín proto neznám :-).

Citace
Mám dojem, že jestli máš nový počítač s novou zvukovkou, tak asi budeš mít kartu podporující Surround 5.1 nebo 7.1 - takže nastavení asi bude v /etc/pulse/daemon.conf viz https://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio_%28%C4%8Cesky%29#Surround_sound_syst.C3.A9my
Zkus to, uvidíš, nic tím nepokazíš.
Ano mám nový pc (gigabite F2A75M-HD2), co to konkrétně podporuje nevím, ale s prodejcem jsem řešila co přesně od zvukovky chci.
Na článek jsem koukala a upravit deamon jsem zkoušela (viz můj úvodní příspěvek). Co si nejsem jistá, jaké číslo tam mám vlastně dát, když chci 4.0. Zkusila jsem i vytvořit soubor asound.conf (jak v /home tak v /etc) s různým obsahem, které jsem našla na netu, včetně toho uvedeného v odkazu.

Citace
Jestli jde opravdu pouze o povolení více výstupů. mělo by stačit nastavení PA pomocí nástroje k tomu určeného "Ovládání hlasitosti PulseAudio"
Ano, toto byl můj první cíl. Nastavovala jsem různé možnosti, ale test reproduktorů byl vždy neúspěšný :-(. Do zadních signál opravdu nejde.


Reproduktory jsem znovu celé ozkoušela na jiném PC a jsou v pořádku. Zapojení je také v pořádku.

Moc Vám děkuji za další reakce. Nastavování zvuku v linuxu je pro mě velká neznámá :-(.
Z mého hledání mám odkazy na:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=134145
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=140197
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Module-hda-intel
http://forum.xbmc.org/showthread.php?pid=825708%23pid825708
nic z toho jsem ovšem nezkoušela, protože jak říkám...jsem mimoň a předpokládám, že rady tam jsou střela někam mimo :-), ale třeba to někomu z Vás bude známé :-)

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 382
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #8 kdy: Únor 18, 2013, 17:46:58 »
Pokud používáš KDE, nestačí jen změnit v Ovládání hlasitosti kartu na 4.0, ale je potřeba také nastavit Phonon.

Nastavení systému -> Multimédia:

Vybereš správnou zvukovou kartu a v záložce Nastavení zvukového hardware můžeš otestovat funkci jednotlivých reproduktorů (zde je také pro test vyprat kartu, kterou testuješ).

zizalka

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #9 kdy: Únor 19, 2013, 16:17:27 »
mám gnome  ::)

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #10 kdy: Únor 19, 2013, 17:43:54 »
Na článek jsem koukala a upravit deamon jsem zkoušela (viz můj úvodní příspěvek). Co si nejsem jistá, jaké číslo tam mám vlastně dát, když chci 4.0. Zkusila jsem i vytvořit soubor asound.conf (jak v /home tak v /etc) s různým obsahem, které jsem našla na netu, včetně toho uvedeného v odkazu.
Ano, toto byl můj první cíl. Nastavovala jsem různé možnosti, ale test reproduktorů byl vždy neúspěšný :-(. Do zadních signál opravdu nejde.
[/size]
No tak teď to bude asi jasné: tato deska gigabite F2A75M-HD2 má 8-mi kanálový zvuk - takže asi surround 7.1 - tzn do "/etc/pulse/daemon.conf" zkus prasknout "default-sample-channels=8".
Schválně, co to udělá.
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 382
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #11 kdy: Únor 19, 2013, 19:03:56 »
S Gnome bohužel nepomůžu, to jsem v podstatě jen "vyděl".

No tak teď to bude asi jasné: tato deska gigabite F2A75M-HD2 má 8-mi kanálový zvuk - takže asi surround 7.1 - tzn do "/etc/pulse/daemon.conf" zkus prasknout "default-sample-channels=8".
Schválně, co to udělá.

To není tak jisté. Záleží, kolik má reproduktorů. I na 7.1 lze používat 4.0. Je nesmysl nastavovat 7.1, pokud má 5 reproduktorů. Tomu by odpovídala konfigurace 4.1.

Přijde mi také dost zbytečné editovat konfigurační soubory a restartovat/reinicializovat kvůli tomu službu. Když stačí pouze využít "klikátko" Ovládání hlasitosti PulseAudio.
Myslím si, že je potřeba nastavit vícekanálový zvuk i v Gnome.

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #12 kdy: Únor 19, 2013, 19:55:36 »
S Gnome bohužel nepomůžu, to jsem v podstatě jen "vyděl".

To není tak jisté. Záleží, kolik má reproduktorů. I na 7.1 lze používat 4.0. Je nesmysl nastavovat 7.1, pokud má 5 reproduktorů. Tomu by odpovídala konfigurace 4.1.

Přijde mi také dost zbytečné editovat konfigurační soubory a restartovat/reinicializovat kvůli tomu službu. Když stačí pouze využít "klikátko" Ovládání hlasitosti PulseAudio.
Myslím si, že je potřeba nastavit vícekanálový zvuk i v Gnome.
Otázka taky je, kam ty čtyři reproduktory ( do jakých zdířek ) zapojuje. Má 8 možností.
Myslím, že na zkoušku si může klidně editovat /etc/pulse/daemon.conf ( původní si zazálohovat ).
Ono, když to člověk nevidí v reálu, tak se blbě radí.
To zizalka: Co je vsechno za výstupy na zvukovce, jak jsou popsané?
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

jamys601

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 119
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #13 kdy: Únor 19, 2013, 20:19:29 »
jeste se zeptám - když spustíš ovládání hlasitosti pulseaudio - pavucotrol a klikneš na nastavení - profil, tak jak výše ukazoval Joelp, máš tam co?
ASUS A52J, ATI RADEON HD 5470, Intel CORE i3 2.13 GHz, 4GB RAM, Mageia 5 64-bit, KDE

zizalka

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 16
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Prostorový zvuk
« Odpověď #14 kdy: Únor 19, 2013, 21:35:29 »
No pavucontrol je právě takový zvláštní...při přehrávání ukazuje opravdu jen přední a v dalším nastavení je ovšem 4.0 (at dám cokoliv tak to stejně nefunguje). Stejný problém jsem měla i ve fedoře se jinou deskou.

http://img19.imageshack.us/img19/3011/snmekobrazovkypozen2013l.png
http://img839.imageshack.us/img839/1754/snmekobrazovkypozen2013.png
http://img703.imageshack.us/img703/2188/snmekobrazovkypozen2013y.png

Jinak deska má růžový, modrý a zelený jack. Používám modrý a zelený  8).
Zkusila jsme schválně upravit ten soubor na "osmičku", takže teď jdu restartovat a dám vědět :-)