Autor Téma: Po instalaci GNOME nefunguje připojení přes LAN  (Přečteno 2547 krát)

kvok

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Po instalaci GNOME nefunguje připojení přes LAN
« kdy: Leden 25, 2013, 23:28:20 »
Rozhodl jsem se, že si nainstaluji GNOME (jednak proto, že jsem chtěl vyzkoušet další prostředí a také proto, že mi KDE v tuto chvíli přijde po uživatelské stránce zastaralé), spolu s dalšími prostředími (konkrétně Sugar a Enlightment). To jsem udělal pomocí balíčku task-gnome.
Spustil jsem Sugar, vyzkoušel. Pak jsem spustil GNOME. Ten jsem chvíli zkoušel, během toho jsem se chtěl podívat na dostupná Wi-Fi připojení. Applet v horní části psal, že síťové spojení nespravuje on.
Takže jsem z hlavního menu spustil Správu sítí. V něm se ale neobjevilo pevné rozhraní eth0, jako tomu dřív bývalo. K Internetu se po vložení LAN kabelu netbook nepřipojí. Když kliknu pravým na ikonu netappletu v KDE, vyberu Nastavit síť a vyberu Pevné (Ethernet), vypíše se mi hláška Pro tento typ připojení nelze nalézt žádné připojení. Ani v MCC nevidím síťovou kartu pro pevné připojení (v neznámých je jen čtečka SD karet).
Od té doby se mi ani nepodařilo připojit k žádné Wi-Fi síti, i když je vidím, nicméně nemohu 100% říci, zda to s tím souvisí, protože i předtím bylo připojení se k bezdrátové síti hodně o štěstí.
Požívám Lenovo IdeaPad S205.
Nepodařilo se mi najít žádné relavantní informace, vzdáleně snad jen tato témata v Bugzille: 7676, 7873, 2160, 6675.
Děkuji za jakoukoliv radu.

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 395
  • Karma: +13/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Po instalaci GNOME nefunguje připojení přes LAN
« Odpověď #1 kdy: Leden 26, 2013, 13:28:17 »
zkus odebrat balíček networkmanager, gnome si jej při instalaci myslím přibírá a je možné, že se mládí s klasickými drak nástroji v Mageii, i v těch odkazech co jsi dával se o tom mluví, ale je to jen výstřel naprázdno, Gnome jsem neměl spuštěné od Kuvajtu napadení
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

kvok

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Po instalaci GNOME nefunguje připojení přes LAN
« Odpověď #2 kdy: Leden 26, 2013, 16:14:16 »
Všiml jsem si tam toho, zkusil jsem ho zastavit s tím, že bych ho, kdyby to pomohlo, odinstaloval.
Až teď jsem ho tedy zkusil i odebrat, ale nic se nezměnilo.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Po instalaci GNOME nefunguje připojení přes LAN
« Odpověď #3 kdy: Leden 27, 2013, 09:46:16 »
Co mas za NIC? (kartu). Typ a driver (viz http://wiki.mageia.cz/mcc > Nastaveni HW s nastrojem DrakHardware ).
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

kvok

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Po instalaci GNOME nefunguje připojení přes LAN
« Odpověď #4 kdy: Leden 27, 2013, 16:19:27 »
Tam vidím jen Wi-Fi (Ralink RT3090). Tak jsem ještě nabootoval Live CD, tam to ale taky nevidím. Zkusil jsem pro jistotu i Live DVD Fedory 17, ale ani tam internet nefungoval - a kartu systém neviděl.
Až si říkám, jestli karta prostě jen neodešla a s tou instalací GNOME to nebyla jen shoda národ.

kvok

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Po instalaci GNOME nefunguje připojení přes LAN
« Odpověď #5 kdy: Únor 04, 2013, 21:31:19 »
Počítač měl nějakou silnější chvilku a po jednom restartu mně ve Správě sítí ukázal: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller; nicméně připojit se mi nepodařilo. Nyní už se tam opět nic nezobrazuje.

kvok

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 5
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Po instalaci GNOME nefunguje připojení přes LAN
« Odpověď #6 kdy: Březen 28, 2013, 11:52:57 »
Nakonec to tedy byl skutečně hardwarový problém, v servise vyměnili desku rozšíření. Načasování poruchy bylo skutečně dokonalé, projevila se po instalaci GNOME.