Autor Téma: Jak vytvořit intalaci-live_usb  (Přečteno 18651 krát)

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #30 kdy: Září 08, 2012, 19:57:54 »
A v te nabidce "zarizeni" neni?
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #31 kdy: Září 08, 2012, 20:01:54 »
Vůbec nic tam není, jak vidno z fotky a nemohu přijít na příčinu.
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 437
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #32 kdy: Září 09, 2012, 08:49:08 »
je to hodně zvláštní

v čem a jak jsi to formátoval?

pokud máš vložený USB disk, tak co ti vyplivne tento příkaz spuštěný pod rootem?
Kód: [Vybrat]
fdisk -l

když to vidíš v dolphinu, tak můžeš do toho zařízení něco zkopírovat? a nebo ti to při pokusu o zkopírování do něj vyhodí nějakou chybu?
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #33 kdy: Září 09, 2012, 11:29:59 »
Když mám flashdisk připojený a v terminálu dám příkaz fdisk -1 vyplivne to (viz obr.). Formátoval jsem ho v ovl. centru, správa disků, jako sdb. V dolphinu normálně funguje, dají se na něj ukládat data, číst je, kopírovat atd., ale zajímavé je, že když ho znovu zformátuji (ve správě disků), tak jsou na něm ta data pořád, nezmizí. Čili jako když to formátování nefunguje jak by mělo. To je mi záhadou.
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 437
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #34 kdy: Září 09, 2012, 12:36:52 »
vyhrabal jsem starou flashku a trochu mě taky stávkuje, ani zformátování přes příkazový řádek mě nefunguje tak jak má, stále můžu vidět původní obsah  :o ... momentálně ale nestíhám, musím dělat ještě něco do práce, takže se na to možná podívám až zítra :(

ten obrázek se zřejmě špatně nahrál, jo a není to příkaz fdisk -1 (s jedničkou za pomlčkou), ale fdisk -l (za pomlčkou je malé L jako Libuše)
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #35 kdy: Září 09, 2012, 19:05:37 »
Jasně, až budeš mít čas - to nespěchá. Včera jsem přeinstaloval (z CD mechaniky) celou Mageiu-2, "pro jistotu", ale chová se to pořád stejně špatně. Zde je ten obrázek:
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 437
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #36 kdy: Září 09, 2012, 22:17:51 »
tak nakonec ještě dnes :)

moje problémy s flashkou, tj. stejné jako jsi měl ty, tzn. že po naformátování jsem tam měl původní soubory (lépe řečeno soubory a adresáře z live CD vytvořeném na usb přes Mandriva Seed) jsem odstranil pomocí rady z anglické wiki https://wiki.mageia.org/en/Installation_Media#Removing_the_Live_ISO_Files_from_USB_Media

ve zkratce, přihlášíš se do konzole jako root, přes fdisk -l zjistíš připojení své flashky, ve vzorovém případě to je /dev/sdb (ve tvém to bude podle vloženého obrázku stejné), odpojíš flashku (byla-li předtím připojená) umount /dev/sdb, no a nakonec to naformátuješ (opět platí pro /dev/sdb):
Kód: [Vybrat]
mkdosfs -F 32 -I /dev/sdb
po této úpravě by se snad měla začít flashka fungovat správně a mělo by se ti podařit postupovat podle návodu od Peťoše - sice toto furt nevysvětluje to, že se ti flashka nezobrazuje v připojených zařízeních, ale snad to opraví i tento problém
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #37 kdy: Září 10, 2012, 10:09:46 »
Tak další pokus dopadl takto:

[root@localhost steve]# umount /dev/sdb umount:
/dev/sdb není připojeno
[root@localhost steve]# mkdosfs -F 32 -I /dev/sdb
mkdosfs 3.0.12 (29 Oct 2011)
mkdosfs: unable to open /dev/sdb: Device or resource busy
[root@localhost steve]#

Tomu tedy nerozumím.
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

Ivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 273
  • Karma: +2/-1
    • Zobrazit profil
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #38 kdy: Září 10, 2012, 10:20:25 »
Odpooj ten disk v MCC a potom daj mkdosfs -F 32 -I /dev/sdb
Mageia 6/64 bit
Plasma5

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #39 kdy: Září 10, 2012, 11:51:07 »
[root@localhost steve]# umount /dev/sdb umount:
/dev/sdb není připojeno
Aldovi tam chybi jedna cislice. Spravne to je:

umount /dev/sdb1
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #40 kdy: Září 10, 2012, 19:17:23 »
Flashku mám zasunutou do usb, dolphin ji vidí. V konzoli zadám: umount /dev/sdb1 a napíše to: umount: disk není připojen

a přesto v dolphinu je dál, normálně se na ní i z ní dá kopírovat, jako by se nic nedělo. Teprve když v dolphinu odkliknu "bezpečně odpojit" potom už ji skutečně nevidí. Nechápu, nechápu... To všechno na věci ale stejně nic nemění a unetbootin ji tak jako tak nevidí.
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 437
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #41 kdy: Září 10, 2012, 19:49:56 »
mohl by jsi sem dát ještě výpis tohodle příkazu po tom, co připojíš flashku v dolphinu?
Kód: [Vybrat]
cat /etc/fstab

jen si chci něco ověřit, ale už pomalu přestávám doufat ...  :o




Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #42 kdy: Září 10, 2012, 19:52:05 »
@alda: Ve /etc/fstab nic neuvidis.

prikaz, co potrebujem, je:

Kód: [Vybrat]
cat /etc/mtab
a

Kód: [Vybrat]
mount
ale pokud ma Alda nejaky genialni napad, tak pro jistotu sem dej i ten jeho /etc/fstab ;)
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 437
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #43 kdy: Září 10, 2012, 19:58:08 »
geniální ne, jen mě zaujalo, jak to Steve formátoval v mcc, tak jestli to náhodou natvrdo nepřipojil do systému, proto /etc/fstab ...
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Jak vytvořit intalaci-live_usb
« Odpověď #44 kdy: Září 10, 2012, 20:20:33 »
Ano, ale mohu pánové až zítra? Dnes už to nestačím.
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB