Autor Téma: Zvuk po síti  (Přečteno 3618 krát)

strublos

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Zvuk po síti
« kdy: Červenec 17, 2012, 08:32:07 »
Ahoj,
jak by šlo zprovoznit zvuk přes sít. Ideální by bylo kdyby, se zvuk přehrával na zdrojovém PC a zároveň na druhém PC připojeném přes síť.
Pulse audio by něco takové mělo umět, ale nepodařilo se mi to rozchodit.
Fungoval mi tunel pomocí ssh na příslušný port 4713, ale zvuk hrál pouze na druhém PC, na zdrojovém ne.

Napadlo mě, jestli třeba nejde nějak tento port duplikovat - že by na jeden byl tunel přes ssh a druhý by obsadil lokální pulseaudio.

Díky za nápady a rady :)

strublos

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #1 kdy: Červenec 26, 2012, 13:06:30 »
Nikdo zadny napad?

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #2 kdy: Červenec 26, 2012, 13:19:44 »
Nikdy jsem nic takového nenastavoval, ale jen čistě z teorie sítí:

PulseAudio žádný port (pro lokální přehrávání) nepotřebuje. Visí jako všechno na IP 127.0.0.1 (loopgack). Teda 127.0.0.1:4713. Ale myslím, že by to mělo fungovat přimo z PA do HW. Bude to jen otázka konfigurace PA.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #3 kdy: Červenec 26, 2012, 15:08:56 »
Nikdy jsem nic takového nenastavoval, ale jen čistě z teorie sítí:

PulseAudio žádný port (pro lokální přehrávání) nepotřebuje. Visí jako všechno na IP 127.0.0.1 (loopgack). Teda 127.0.0.1:4713. Ale myslím, že by to mělo fungovat přimo z PA do HW. Bude to jen otázka konfigurace PA.
Ciste duplikace ::4713 na ::9999 a  potom:
Kód: [Vybrat]
ssh -L 1234:localhost:9999 remoteserverPak bys mel zvuk poveseny i na portu 1234 u sebe. Staci pak PA nejakym zpusobem povesit i na ::1234 a mas to hotovo. Jen ten posledni krok nevim, jak udelat.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

strublos

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #4 kdy: Červenec 26, 2012, 16:00:15 »
Ted mluvim teorii zkusim doma praxi a dam vedet :)
Nechat lokalne tak jak to je ale jak rikas duplikovat port treba na 9999 a 9999 protunelovat na 4713 na druhy stroj...

strublos

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #5 kdy: Červenec 26, 2012, 16:58:20 »
Tak jsem skoncil celkem brzy :D Jak udelam tu duplikaci portu na localhostu?

strublos

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #6 kdy: Červenec 26, 2012, 17:36:45 »
Mozna na to jdu jen spatne a pritom si myslim ze cil neni tak slozity "zvuk přehrával na zdrojovém PC a zároveň na druhém PC připojeném přes síť"...

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #7 kdy: Červenec 26, 2012, 22:01:11 »
Jestli ti PA přehrává na např IP:4713, co zkusit pro lokál localhost:4713?

strublos

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #8 kdy: Červenec 27, 2012, 08:14:40 »
Address already use.

strublos

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil

strublos

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #10 kdy: Červenec 29, 2012, 15:14:36 »
Je to tady :)

Popis stavu:
192.168.1.153 - stroj kde se prehrava zvuk (notas)
192.168.1.10 - stroj s bednickama

Soubor /etc/pulse/default.pa upravit takto:
Kód: [Vybrat]
load-module module-esound-protocol-tcp auth-anonymous=1
load-module module-native-protocol-tcp auth-anonymous=1

(auth-anonymous=1 bezpecnostni riziko, ale v domaci siti by to melo byt ok)

load-module module-combine nebo load-module module-combine-sink (zalezi na verzi pulseaudio, module-combine-sink je do verze 1 myslim)

Jako uživatel na obou strojich
Kód: [Vybrat]
pulseaudio --kill
pulseaudio -D

Tak na zdrojovem stroji
Kód: [Vybrat]
pacmd load-module module-tunnel-sink server=192.168.1.10
Vytvoří "tunel" na druhy stroj, zjistime jmeno tunelu (to je vzdycky stejne, ale ja to porad psal blbe a nefungovalo mi to, tak kdyby nekdo bloudil jako ja)
Kód: [Vybrat]
pacmd list-sinks | grep 192.168.1.10 | grep name
name: <tunnel-sink.192.168.1.10>

pacmd load-module module-combine sink_name=combined slaves="tunnel-sink.192.168.1.10,combined"
pacmd set-default-sink combined

tunnel-sink.192.168.1.10 je jmeno ktere jsme zjistili pres pacmd list-sinks
combined - je zvukovka na stroji s bedynkama

jiny zapis zvukovky
Kód: [Vybrat]
pacmd load-module module-combine sink_name=combined slaves="tunnel-sink.192.168.1.10,alsa_output.0.analog-stereo"
kdy zukovku zjistime
Kód: [Vybrat]
pacmd list-cards | grep name
Ted jen staci pustit zvuk a treba pres gnome-volume-control zmenit vystup
simultaneous output to xxx on strublos@192.168.1.10, simultaneous output to xxx on Vnitřní ana...

Takto to bude hrat na obou strajich, take jde zvolit pouze jeden stroj. Melo by jit takto "hrat" na vice nez dvou strojich naraz :)

Jeste vyresit nastaveni zpozdeni zvuku a je to :)


strublos

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 70
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Zvuk po síti
« Odpověď #11 kdy: Červenec 29, 2012, 15:15:38 »
Oprava
load-module module-combine nebo load-module module-combine-sink (zalezi na verzi pulseaudio, module-combine-sink je OD verze 1 myslim)