Autor Téma: Síťová tiskárna  (Přečteno 13787 krát)

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Síťová tiskárna
« kdy: Červenec 13, 2012, 08:37:59 »
Vážení přátelé,

což o to, tiskárnu jsem rozchodil, ale pouze na USB, viz
http://forum.mandrivalinux.cz/index.php?topic=13240.0.

Konečné stadium by mělo být, že bude síťová, poněvadž má LAN vstup.
Když jí ale do routeru zapojím, nikde jí v něm nemůžu nalézt, jsou tam jen názvy kabelem napojených compů (a ne všech) a dále dvě IP/MAC adresy, jenž jsou nejspíš NB, které jedou přes wifi. Či se může stát, že (viz topic výše) prostě daná tiskárna pod Linuxem přes LAN nepojede, stejně tak, jako nejede přes LPT ?  A naopak pouze přes USB to z ní lítá jak z praku ?

Existuje nějaký polopatický mustr (step by step) na řešení takového banálního úkolu ? Když jsem se několikrát pokoušel pročítat stati "Stavíme malou domácí síť", buď jsem tam nalezl něco, co jsem nehledal, navíc psané nějakým ptydepe, anebo to bylo tak neskonale obšírné (asi záměrně - majitel serveru platí za počet znaků článku...), že to podstatné se podobalo jehle v několika senících najednou.
Anebo bude jednodušší vyhledat blízkého gurua a zadat mu tento úkol na přátelské, ale komerční bázi ? Ozve se případně někdo pražský přes SZ ?

Dík Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #1 kdy: Červenec 13, 2012, 10:08:26 »
Prvne se podivej, jakou ma tiskarna IP. Nespise to bude v navodu, pokud jsi ji nemenil. Pripadne propoj primo komp s tiskarnou a zkus se podivat, jestli se nekde neobjevi.
V DHCP vypisu tiskarnu neuvidis. Na 99 % bude mit statickou IP a nebude pouzivat DHCP. Mozna v logu na routeru, ze se pokousi pripojit. Ale prvni rada: RTFM. ;)
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #2 kdy: Červenec 13, 2012, 10:11:48 »
a btw. zalozit nove vlakno s tim, ze jsi problem resil jinde (byt s odkazem) je... nestastne. Vsechny relevantni informace (napr. o jakou tiskarnu se jedna, co mas nainstalovane na pocitaci atd) by melo byt obsazeno i v teto -prvni- zprave.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #4 kdy: Červenec 13, 2012, 10:14:42 »
Citace
The default IP address for a Brother printer is 192.0.0.192. To change this value use the '+' or '-' buttons to increase or decrease a value. When the value has changed, press the 'Set' button to accept the setting.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #5 kdy: Červenec 13, 2012, 22:16:19 »
Děkuji velmi zdvořile, Peťoši, buď zdráv !

Prvne se podivej, jakou ma tiskarna IP. Nespise to bude v navodu, pokud jsi ji nemenil. Pripadne propoj primo komp s tiskarnou a zkus se podivat, jestli se nekde neobjevi.
V DHCP vypisu tiskarnu neuvidis. Na 99 % bude mit statickou IP a nebude pouzivat DHCP. Mozna v logu na routeru, ze se pokousi pripojit. Ale prvni rada: RTFM. ;)
...a btw. zalozit nove vlakno s tim, ze jsi problem resil jinde (byt s odkazem) je... nestastne. Vsechny relevantni informace (napr. o jakou tiskarnu se jedna, co mas nainstalovane na pocitaci atd) by melo byt obsazeno i v teto -prvni- zprave.

IP ani MAC jsem nezjistil, jen Serial No., což není k ničemu :(
Papírový orig. manuál nemám teď k dispozici (snad se časem někde v někdejší kanceláři vyškrábne). Na netu jsem prolézal FAQ, ale manuál jsem nenašel, takže splnit RTFM, no já vím..., ale.
Se statickou IP vcelku počítám a moc si nemyslím, že by uvnitř tiskárny někdo její hodnotu měnil (koneckonců how to na netu je, takže by si člověk snad i poradil, kdyby šlo do tuhého).

Se založením vlákna bez popisu HW jsem si uvědomil, hned jak jsem sem svůj topic pověsil. Bohužel tu ale není ono kouzelné klikátko "Změnit".
Omlouvám se.


Takže ještě otázka - pokud má zařízení (tiskárna) statickou IP, znamená to, že když jej připojím do routeru, nikde se okamžikem takovéto "penetrace" v jeho webovém rozhraní nezobrazí ?
Naivně, lamácky, jsem se domníval, že tiskárnu s LAN rozhraním prostě píchnu do routeru, tam si její IP přečtu a pokud budu uvnitř sítě daného routeru chtít z jakéhokoli compu tisknout, jednoduše tisk pošlu na tuto IP a basta. Takže to tak snadné asi není...

Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #6 kdy: Červenec 13, 2012, 22:25:42 »
Děkuji velmi zdvořile, Peťoši, buď zdráv !
Diky, i Ty ;)

IP ani MAC jsem nezjistil, jen Serial No., což není k ničemu :(
Pravda. Ale zjistil jsem ji ja:
The default IP address for a Brother printer is 192.0.0.192.


Se založením vlákna bez popisu HW jsem si uvědomil, hned jak jsem sem svůj topic pověsil. Bohužel tu ale není ono kouzelné klikátko "Změnit".
Omlouvám se.

Jo, je to opatreni vuci exotum, kteri jsou s to smazat vsechny sve prispevky pote, co se projevi napr. bezpaterne ci bez jinych casti tela...

Takže ještě otázka - pokud má zařízení (tiskárna) statickou IP, znamená to, že když jej připojím do routeru, nikde se okamžikem takovéto "penetrace" v jeho webovém rozhraní nezobrazí ?
Zalezi, co mas za router, jak tam ma udelane GUI atd. (router obecne muze byt vlastne cokoli, casto to jsou servery, ovsem doma jen male krabicky). Takze obecne ANO, zobrazi. Resp. router o tom vi. Ale ne vzdy se k tomu dostanes a ne vzdy to ukaze.

Naivně, lamácky, jsem se domníval, že tiskárnu s LAN rozhraním prostě píchnu do routeru, tam si její IP přečtu a pokud budu uvnitř sítě daného routeru chtít z jakéhokoli compu tisknout, jednoduše tisk pošlu na tuto IP a basta. Takže to tak snadné asi není...
Ano, je to tak. Zakladem je mit tiskarnu na stejnem subnetu, jako zbytek site. Napis ve svem notebooku:
Kód: [Vybrat]
ifconfig -a(jako root) a vysledek dej sem.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 416
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #7 kdy: Červenec 13, 2012, 23:22:38 »
Citace
Naivně, lamácky, jsem se domníval, že tiskárnu s LAN rozhraním prostě píchnu do routeru, tam si její IP přečtu a pokud budu uvnitř sítě daného routeru chtít z jakéhokoli compu tisknout, jednoduše tisk pošlu na tuto IP a basta.

Asi tak jediné místo, kde bys tiskárnu mohl najít je ARP tabulka. Tam se ale tiskárna objeví až v době, kdy zažne přes něj komunikovat. Takže vlastně nikdy :)

Tiskárna mívá svoje default IP, jak již psal Peťoš. To se dá často změnit pomocí tlačítek na tiskárně (pokud má display). viz. Peťošovo RTFM. Již jsem ale zažil, že se tiskárna musela konfiguravat pomocí utility pod windows. Ta si našla její MAC adresu a IP se nastavovalo z ní. Jestli ale opravdu má v defaultu Brother nastavenu nějakou IP jsem nikdy neověřoval. Tyto tiskárny jsme vždy řadily do sítě s Win stanicemi. Takže komfort utility byl jasná volba.


Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 416
  • Karma: +11/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #8 kdy: Červenec 13, 2012, 23:34:08 »
a protože ti Peťoš onu adresu našel (The default IP address for a Brother printer is 192.0.0.192.), nastav si na PC IP z rozsahu 192.0.0.0 (například 192.0.0.5) a pingni si IP tiskárny
Kód: [Vybrat]
ping 192.0.0.192
(by mě zajímalo, kdo vymyslel takové IP - tiskárna mimo lokální subnet?)

Pokud ti tiskárna odpovídá, našel jsi ji a teď už "jen" změnit její IP. K tomu by to ale opravdu chtělo RTFM : http://welcome.solutions.brother.com/bsc/public/eu/cz/cs/doc/manual_index.html?reg=eu&c=cz&lang=cs&prod=hl5070n_all&dlid=&flang=English&type2=-1.

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #9 kdy: Červenec 14, 2012, 21:52:57 »
Tak jsem bojoval, ale :
Kód: [Vybrat]
[root@localhost joe]# ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWadr 00:1C:25:80:5B:61 
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Přerušení:20 Paměť:fe000000-fe020000

lo        Link encap:Místní smyčka 
          inet adr:127.0.0.1 Maska:255.0.0.0
          AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:16436  Metrika:1
          RX packets:7311 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:7311 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0
          RX bytes:977110 (954.2 KiB)  TX bytes:977110 (954.2 KiB)

pan0      Link encap:Ethernet  HWadr 8E:84:14:1D:D5:D9 
          VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWadr 00:1F:3C:3B:6A:E7 
          inet adr:192.168.0.149  Všesměr:192.168.0.255 Maska:255.255.255.0
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:358369 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:271783 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          RX bytes:412196011 (393.1 MiB)  TX bytes:39561141 (37.7 MiB)

[root@localhost joe]#
a
Kód: [Vybrat]
[joe@localhost ~]$ ping 192.0.0.192
PING 192.0.0.192 (192.0.0.192) 56(84) bytes of data.
Ale na druhou stranu, viz screenshoty.
NB (s MDV 2010.2 KDE4) přes wifi, odkud screenshoty jsou, nakonec tiskárnu našel, s třemi variantami, ale ani jedna nefunguje. Když se do tiskárny pošle třeba jen testovací stránka, objeví se pouze nekončící hláška Connecting to printer a přičte se to fronty úloh +1. Fronta úloh je ale pořád vlastně prázdná.
PC s MDV 2010.0 tiskárnu, navzdory svému drátovému připojení do stejného routeru, tiskárnu nenajde vůbec.
Holt se asi vrátím k zatím jediné funkční variantě s USB kabelem a místní nesíťové tiskárně. Stejně ten comp (kam byla a je tiskárna píchnutá) jede téměř pořád...
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #10 kdy: Červenec 14, 2012, 21:59:25 »
Musis byt na stejne siti -- tj. mit IP adresu jako 192.0.0.NECO
Nejjednodussi vzit notebook, nastavit tam napevno IP adresu 192.0.0.2 a propojit jenom s tiskarnou. Propojit, pripojit se pres browser na 192.0.0.192 a pak znovu zapojit do site.
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #11 kdy: Červenec 14, 2012, 22:29:34 »
Ne tak hrr...
Musis byt na stejne siti -- tj. mit IP adresu jako 192.0.0.NECO
Nejjednodussi vzit notebook, nastavit tam napevno IP adresu 192.0.0.2 a propojit jenom s tiskarnou. Propojit, pripojit se pres browser na 192.0.0.192 a pak znovu zapojit do site.

Chápu-li dobře, mám
1. odpojit se od wifi
2. dát pevné, v něm nastavit ruční IP s 192.0.0.3 (s dvojkou to namítá něco o tom, že to používá wifi, byť tam je automatická IP, DHCP)
3. propojit tiskárnu kabelem s NB
4. v browseru zadat 192.0.0.192 (Chyba spojení)

Kód: [Vybrat]
[root@localhost joe]# ping 192.0.0.192
PING 192.0.0.192 (192.0.0.192) 56(84) bytes of data.
From 192.0.0.3 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable
From 192.0.0.3 icmp_seq=3 Destination Host Unreachable
From 192.0.0.3 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable

a
Kód: [Vybrat]
[root@localhost joe]# ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWadr 00:1C:25:80:5B:61 
          inet adr:192.0.0.3  Všesměr:192.0.0.255 Maska:255.255.255.0
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:40 errors:0 dropped:12 overruns:0 frame:0
          TX packets:181 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          RX bytes:4475 (4.3 KiB)  TX bytes:27234 (26.5 KiB)
          Přerušení:20 Paměť:fe000000-fe020000

lo        Link encap:Místní smyčka 
          inet adr:127.0.0.1 Maska:255.0.0.0
          AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:16436  Metrika:1
          RX packets:7614 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:7614 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0
          RX bytes:1003066 (979.5 KiB)  TX bytes:1003066 (979.5 KiB)

pan0      Link encap:Ethernet  HWadr 8E:84:14:1D:D5:D9 
          VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWadr 00:1F:3C:3B:6A:E7 
          inet adr:192.168.0.149  Všesměr:192.168.0.255 Maska:255.255.255.0
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:360287 errors:0 dropped:4 overruns:0 frame:0
          TX packets:274082 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          RX bytes:413075031 (393.9 MiB)  TX bytes:40160744 (38.3 MiB)


Děkuji velmi zdvořile
Pep
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 435
  • Karma: +17/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #12 kdy: Červenec 14, 2012, 23:15:48 »
pokud se nepletu, tak podle toho tvého výpisu, máš aktivní jak síť na wifi, tak i na kabelu a to způsobuje IMHO ten tvůj problém - jsi si opravdu jistý, že ses od té wifi odpojil?
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Josef Kadleček

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 124
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #13 kdy: Červenec 14, 2012, 23:16:24 »
Drobná korektura - důvod proč tiskárnu nenašel PC, drátem do routeru zapojený, byl právě v tom drátu. Vylomený konektor na RJ45.
Nicméně nejde ani tisk testovací stránky.
Pirátem se člověk nestává, ale rodí;

Už alespoň 2000 let nám vládnou diagnostikovatelní psychopati. Proto ty války, a obrovské majetkové rozdíly, hierarchie moci. To je vědecky dokázáno. Ve státní správe jich je vždy nejvíc. Je to jen na nás, co s tím uděláme.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +17/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Síťová tiskárna
« Odpověď #14 kdy: Červenec 14, 2012, 23:18:09 »
Drobná korektura - důvod proč tiskárnu nenašel PC, drátem do routeru zapojený, byl právě v tom drátu. Vylomený konektor na RJ45.
Nicméně nejde ani tisk testovací stránky.
To nemeni nic na tom, jestli pocitac tu tiskarnu skutecne vidi. Jsi s to se k ni pripojit pres http? Nastavit?
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky