Autor Téma: Problém s antivirem Avast  (Přečteno 4327 krát)

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Problém s antivirem Avast
« kdy: Červenec 04, 2012, 19:16:25 »
Zdravím Vás přátelé,
mám velký problém s antivirem Avast Linux Home Edition. Po nainstalování fungoval jen do chvíle, než jsem spustil aktualizaci virové databáze, pak mi napsal: „Výkonné jádro selhalo při reinicializaci po aktualizaci databáze. Aplikace bude nyní ukončena“. Odkliknul jsem „budiž“ a od té chvíle mi Avast „někam“ zmizel. Prohledal jsem celý počítač, ale nikde není. Má někdo z Vás stejnou zkušenost s tímto antivirem? Můžete mi prosím poradit co s tím? Zatím tedy jedu bez antiviru, ale mám obavy, zda to není nebezpečné - nerad bych šířil nějaké viry.
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 395
  • Karma: +13/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #1 kdy: Červenec 04, 2012, 21:26:44 »
s antivirem Avast pod linuxem zkušenost nemám >> neporadím

kdysi jsem zkoušel z mladické nerozvážnosti ClamAV, ale byly tam onehdá problémy s neaktuální databází

na linuxu ti viry pro widle fungovat nebudou, jednak kvůli jiné architektuře, jiné bezpečnostní politice, ... na netu o tom bylo napsáno spousty

již několik let jedu na linuxu bez antiviru, imho to nebezpečné není, za předpokladu, že se řídíš základními bezpečnostními pravidly jako je třeba to, že nespouštíš programy pod rootem, vyjma případů, kdy je to bezpodmínečně nutné, používáš oficiální nebo prověřené (neoficiální) zdroje, používáš firewall, atd. ... více ti poradí pan Google ;)
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Yullaw

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 715
  • Karma: +49/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #2 kdy: Červenec 04, 2012, 23:10:14 »
Zdravím Vás přátelé,
mám velký problém s antivirem Avast Linux Home Edition. Po nainstalování fungoval jen do chvíle, než jsem spustil aktualizaci virové databáze, pak mi napsal: „Výkonné jádro selhalo při reinicializaci po aktualizaci databáze. Aplikace bude nyní ukončena“. Odkliknul jsem „budiž“ a od té chvíle mi Avast „někam“ zmizel. Prohledal jsem celý počítač, ale nikde není. Má někdo z Vás stejnou zkušenost s tímto antivirem? Můžete mi prosím poradit co s tím? Zatím tedy jedu bez antiviru, ale mám obavy, zda to není nebezpečné - nerad bych šířil nějaké viry.

avast! jsem testoval v MGA1. Tam jsem se setkal i s tímto problémem. Vyřešilo to úpravou (jako root):

Kód: [Vybrat]
sysctl -w kernel.shmmax=128000000nebo
Kód: [Vybrat]
echo 128000000 >/proc/sys/kernel/shmmax
Zdroj - http://forum.avast.com/index.php?topic=57775.0

Dále v repozitářích mi v MGA 1 chyběl soubor libexpat.so.0 pro instalaci avast!, kde jsem nahlásil jako Bug#5417. Ale v MGA2 jsem to nezkoušel. Takže instalace již jde bez problémů ? :)


EDIT: překlep
« Poslední změna: Červenec 04, 2012, 23:17:48 od Yullaw »

Mageia 6 (64bit), KDE 5.8.7, kernel 4.9.50-desktop-1.mga6
Notebook Acer Aspire E1-571G
CPU:Intel® Core i5-3230M 2.6GHz, GPU:Intel+nVidia Optimus GeForce 710M

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #3 kdy: Červenec 05, 2012, 10:02:09 »
To alda81:
Díky, už jsem klidnější. Firewall samozřejmě používám, včera např. úspěšně zabránil útoku „skenování portů“ jakéhosi my.router (nevím, kdo to mohl být, asi nějaký soused u nás v paneláku - ???). A co nainstalovaný-nenainstalovaný Avast v mém notebooku, nebude dělat nějaké problémy? Nevím totiž jak bych ho odinstaloval nebo nějak odstranil jeho zbytky. Jinak Mageia 2 funguje výborně.
To Yullaw:
Když jsem nejprve zkoušel instalaci Avastu z rpm, neproběhla, protože hlásila chybějící libexpat.so.0. Na podpoře mi doporučili stažení tar.gz a ten instalovat, to proběhlo v pořádku, ale pak nastal ten problém, který popisuji na začátku tématu – takže myslím, že je Avast v našem případě úplně na houby.
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 395
  • Karma: +13/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #4 kdy: Červenec 05, 2012, 10:36:06 »
pokud jsi si pouze stáhl a rozbalil tar.gz soubor ve svém domovském adresáři, tak postačí smazání adresáře s avastem avast4workstation-1.3.0

ještě předtím by jsi se měl přesvědčit, že ti avast neběží, přes zmáčknutí Ctrl + Esc se podívej na běžící procesy a hledej avast

pokud jsi to "instaloval" jinak, tak popiš postup ;) tak snad jsem na nic nezapomněl
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #5 kdy: Červenec 05, 2012, 11:16:09 »
Promiň, ještě takový hloupý dotaz: Po zmáčknutí Ctrl+Esc Avast tam není, čili neběží a v domovském adresáři také není, takže nemám co smazat. Znamená to tedy, že tam nikde opravdu není?
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 395
  • Karma: +13/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #6 kdy: Červenec 05, 2012, 11:35:44 »
Promiň, ještě takový hloupý dotaz: Po zmáčknutí Ctrl+Esc Avast tam není, čili neběží
ano, tak to by neměl běžet

popiš postup jakým jsi instaloval avast z tar.gz balíčku - tzn. kam jsi stažený soubor rozbalil, pokud jej nemůžes najít zkus do konzole pod rootem zadat
Kód: [Vybrat]
find / -name avastcož by tě mělo navést do hledaného adresáře obsahujícího soubor avast
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #7 kdy: Červenec 05, 2012, 12:28:45 »
Nekolik poznamek k tematu:

  • Na Linux viry samozrejme existuji, ale je jich minimalni mnozstvi. Nejrozsirenejsi a jeden z tech, co jsou s to prezivat nejdele, je chudy albansky virus.:
    Citace
    Dobrý den.
    Jsem chudý Albánský virus. Prosím smažte si 50 náhodných souborů a pošlete mně dál dvaceti přátelům.
    Děkuji.
  • Nevim, jestli mate v panelaku spolecnou wifi (obcas se taky vida), ale pokud mas vlastni doma, rozhodne ji zasifruj a zahesluj. Nejlepe pomoci WPA2 (WEP rozsifrujes na mobilu za 10 minut) spolu s filtrem MAC adres.
  • V Nemecku nedavno padl rozsudek, ze clovek je zodpovedny za zabezpeceni sveho pristupu. Az nekdo zneuzije (nemyslim ukradne, sam jsem to taky delal, ale opravdu zneuzije k pachani trestne cinnosti) soukrome pripojeni u nas, snad se lide nauci, ze zakladem bezpecnosti je zmenit si defaultni heslo routeru a zapnout minimalne WPA, kdyz uz ne WPA2. Pokud nemate WPA2, je dobre zapnout i filter MAC adres a filtr pro lamy, neboli skryte SSID, popripade snizit vyzarovani anteny.
  • Pouzivej NAT, pokud nemas duvod jej nepouzit.
  • Skenovani portu delaji windows samy. Je to soucast nejakeho dorozumivaciho protokolu uvnitr widli. Nezkoumal jsem to blize, ale vim, ze to muze prijit i od "nevineho" pocitace, ktery se jen "blbe pta" kdo je na siti
  • 99% problemu vznika na strane uzivatele a prichazi pres browser, kdy uzivatel  klika na to, na co nema. Pokud uz musite lezt na porno stranky a warez stranky, coz jsou nejcastejsi mista nakazy, tak v "anonymnim rezimu prohlizece", coz je system, pri kterem se NIC neuklada do pocitace. Tim padem se browser sam postara, aby si stranky u vas v kompu nic "nezapomnely".
  • Klasicke viry sirici se mailem uz skoro vymrely. Kazdy (sebelevnejsi) free-mail ma jiz antivirus, takze vsechen bordel odhali. Problem je pri prochazeni webu. Tam je nutne pouzivat mozek, byt skeptik a neduverivy. Vim, ze prvni je problem u mlade generace, druhe je problem u starsi generace (obecne, starsi lide veri vsemu, co vidi/slysi -- zname ze zprav, jak neustale obiraji duchodce a to, ze mlada generace je lina pouzivat mozek... to vime taky :/ ).
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #8 kdy: Červenec 05, 2012, 19:36:43 »
Myslím, že už je mi to jasné a omlouvám se, že jsem plašil. Avast jsem instaloval tak, že stažený balíček tar.gz jsem rozbalil, sám si vytvořil složku Avast4workstation-1.3.0, z ní jsem spustil program avastgui, po úspěšné instalaci jsem zadal licenční kód, spustil aktualizaci virové databáze, pak mi Avast spadl jak už jsem psal a pak jsem si složku Avast4workstation-1.3.0 přesunul na externí HDD a zapoměl jsem na to... (proto jsem ji nemohl najít). Uznávám, že jsem blb.
Co se týče routeru, mám vlastní doma, samozřejmě zaheslovaný, WPA2 a filter MAC adres zapnuty. S dalšími poznámkami Peťoše souhlasím a řídím se jimi už dvanáct let (celou dobu co mám internet).
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 395
  • Karma: +13/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #9 kdy: Červenec 06, 2012, 09:45:26 »
a pak jsem si složku Avast4workstation-1.3.0 přesunul na externí HDD a zapoměl jsem na to... (proto jsem ji nemohl najít).
stane se, navíc při letošních horkách  ;)
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Steve

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 94
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Problém s antivirem Avast
« Odpověď #10 kdy: Červenec 06, 2012, 10:14:47 »
Tak tak, ale stejně mi tato diskuze v něčem pomohla, min. k poznání, že i bez antiviráku se dá žít, a každopádně Vám všem moc děkuji!
OS: MAGEIA-4 / 32 bit, KDE4
HW: NTB ASUS EEE PC 1002 HA, CPU Intel-Atom 1,6 GHz, RAM 1 GB