Autor Téma: Mageia 2 Beta 3  (Přečteno 7176 krát)

z.pepa

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 77
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Mageia 2 Beta 3
« kdy: Duben 22, 2012, 17:58:14 »
Ahoj všem,

vyzkoušel jsem Mageia 2 Beta 3 ve verzi KDE, 32 bit - zatím jen z Live.

Za sebe můžu říct, že jsem vlastně nenašel rozdíl mezi MGA 1 a MGA 2.

Ale k věci.
Grafika, zvuk, česká lokalizace, video, internet, LibreOffice i vypínání funguje naprosto standardně.
Žádný převrat se, pravda nekoná, ale já to považuji za přednost, měl jsem strach z té hrůzy co je v Kubuntu.
Ještě počkám na finální vydání a až pak nainstaluji, ne že by se beta 3 nedala již teď použít, pro nedočkavce ji doporučuji, ale já teď na to nemám čas.

Sečteno a podtrženo, díky za tak skvěle opečovávanou distribuci.
Mageia 2 (32bit)
KDE 4.8.2

Jsem BFU, ale mozek a tlačítko "Vyhledat" používám :)

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 399
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #1 kdy: Duben 22, 2012, 18:31:03 »
taky jsem zkoušel, instaloval jsem do Virtualboxu a Mageia s KDE fungovala na jedničku
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #2 kdy: Duben 23, 2012, 12:58:35 »
Mageia 2 beta3 mam nasazenou na testovacim notebooku. Jsem s tim moc spokojen. Mame par dnu do vydani finalni verze a popravde jsem plne spokojeny.
Jedine, co mi nefunguje, je GNOME3 -- protoze nemam dostatecne vykonnou grafickou kartu. Misto toho zapinam GNOME2 a je to OK.

Navenek zadne velke zmeny nejsou, ale v pozadi jsou vyrazne.
Napriklad:
* systemd
* novy dracut
* NetworkManager spolu s DrakNetwork appletem
* pocet balicku se skoro zdvojnasobil
* je mozne clusterovat s Mageiou

Novinek je vice, ale vse vam predstavim az po vydani
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Arvalis

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 50
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #3 kdy: Duben 23, 2012, 13:03:11 »
Můžu říct, že beta 3 je velice použitelná, nenarazil jsem na nic zásadního. A co se týče novinek, není co by mohlo být novější :-) Kernel 3.3, KDE 4.82, SystemD .........

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #4 kdy: Duben 23, 2012, 15:05:22 »
A tak ted trocha neco jineho - vmware a mga2 b3 64

1. nefunguje wine 64
2. chybi xdosemu
3. nefunguje detekce tiskarny/scaneru Epson DX7450
4. stara verse kreusaderu 2.0 - jinde uz verse 2.4
5. stara verse firefox/thunderbird 10.0.4 - jinde 11.0

nevim proc jasat?

Pokud to srovnam s Kubuntu 12.04 beta 2, tak tam se vyse uvedene problemy neobjevuji, vse OK

mandriva 2010.2 32, KDE 4.5.5, VMware player 4.02

Jiří Doskočil

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 55
  • Karma: +7/-0
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #5 kdy: Duben 23, 2012, 16:18:43 »
Mageia 2 32 b.
Nejde vypalovačka, nenačte média. Sytém ji ukáže jako dev/hda což mě zaráží, vždy to bylo dev/Sr0


Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #6 kdy: Duben 23, 2012, 17:28:00 »
1. nefunguje wine 64
Předpokládám, že pro wine64 používáš jen 64bit aplikace. Pro ty 32bit je třeba provozovat ve wine32

2. chybi xdosemu
O tom tu už psal Peťoš dříve ve spojení s MGA1. Dohledej si to.

3. nefunguje detekce tiskarny/scaneru Epson DX7450
Danou tiskárnu nemám, talže nemůžu ověřit, ale věřím že jestli fungovala v MGA1, bude fungovat i v MGA2 (final). Jestli nebude problém v nastavení OS/vmware.


4. stara verse kreusaderu 2.0 - jinde uz verse 2.4
To bude asi tím, že jediná stable verze je 2.0!! 2.4 je ve verzi BETA 1!!

5. stara verse firefox/thunderbird 10.0.4 - jinde 11.0
Anktuální nejnovějšá verze je 10.0.3. Tudíž pokud je v MGA 10.0.4, jedná se dokonce o "novější" než nejnovější stabilní verzi. V MGA se totiž rozhodlo používat ESR verze!

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #7 kdy: Duben 23, 2012, 18:26:10 »
1. wine nefunguje vubec - nespusti se ani Nastaveni, natoz nejaka aplikace
2. chybi xdosemu - ke vsi ucte k Petosovi, me zajima, zda aplikace je a funguje
4. stara verse kreusaderu 2.0 - jinde uz verse 2.4a ne kdo co rika
3. nefunguje detekce tiskarny/scaneru Epson DX7450 - detekce bez problemu v ostatnich nativnich i virtual. systemech, jen v mga2 ne
4. stara verse kreusaderu 2.0 - jinde uz verse 2.4 -samozrejme je rada verzi mezi 2.0 a 2.4
5. stara verse firefox/thunderbird 10.0.4 - jinde 11.0 - aktualni verze je 12.0

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #8 kdy: Duben 23, 2012, 18:27:23 »
prvni bod 4. je chyba - omluva

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #9 kdy: Duben 23, 2012, 18:42:46 »
1. wine nefunguje vubec - nespusti se ani Nastaveni, natoz nejaka aplikace
Mi to jede. Nemas nejake divne nastaveni ve ~/.wine ? Pripadne nejvyssi cas na hlaseni do bugzilly.
2. chybi xdosemu - ke vsi ucte k Petosovi, me zajima, zda aplikace je a funguje
xdosemu je, ale jen pro 32bitovou verzi. Duvody si najdi, uz jsou tu napsane.
4. stara verse kreusaderu 2.0 - jinde uz verse 2.4 -samozrejme je rada verzi mezi 2.0 a 2.4
Rada verzi mezi 2.0 a 2.4? Stabilnich? Ne, nejsou. Prvne si to zkontroluj, nez placnes hloupost.
5. stara verse firefox/thunderbird 10.0.4 - jinde 11.0 - aktualni verze je 12.0
URL ke stazeni? Na mozilla.cz vidim 11. O pouziti verzi viz odkaz od Joelpa
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #10 kdy: Duben 23, 2012, 19:42:31 »
Diky za informace, jsem priznivec mandrivy a mga (na mandrive 2010.2 dosud jedu :-) ), ale nezlobte se, vsechny mnou uvedene nedostatky nejsou v me stavajici versi mandrivy (viz. vyse) a ve zkousenem Kubuntu 12.04. Preci nemuzu prejit na versi, kde program bud neni, nefunguje nebo nedetekuje hardware at z jakehokoli duvodu.

Peťoš

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Příspěvků: 916
  • Karma: +16/-1
    • Zobrazit profil
    • Peťošův blog
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #11 kdy: Duben 23, 2012, 20:04:37 »
Argumenty nevidis, neslysis... my2cents
Do it or do not. There is no "try".
Nutné čtení pro všehny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru


Peťošův repozitář je na adrese: http://petos.cz/rpms
Fotoblog: http://vzducholode.blogspot.com a http://petos.cz/category/fotky

Lada

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 117
  • Karma: +0/-6
    • Zobrazit profil
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #12 kdy: Duben 23, 2012, 20:21:01 »
Asi jsem natvrdlej, ale kde jsou ty argumenty, ze stejne veci/programy v jedne distribuci funguje a v druhe ne?

Joelp

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Příspěvků: 374
  • Karma: +10/-0
    • Zobrazit profil
    • Joelp's blog
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #13 kdy: Duben 23, 2012, 20:46:26 »
Znovu si přečti naše argumenty. Obzvlášť si přečti co jsou verze ESR (Extended Support Release - Firefox/Thunderbird) a zamysli se nad tím, jaký by mělo dopad cpát nestabilní verze programů do systému. A až budeš mít svět znatelně růžovější, zkus si pročíst problematiku xdosemu na 64bit systému.

Zbylé problémy se dají otestovat spuštěním live verze MGA 2 (ONE), zda i v čistém systému bez virtualizace ti nejede wine a nefunguje tisk.

paur

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 89
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
    • blog
Re:Mageia 2 Beta 3
« Odpověď #14 kdy: Duben 23, 2012, 21:00:24 »
Co se týká možných problémů s USB tiskárnami: viz https://wiki.mageia.org/en/Mageia_2_beta3 - sekce "Printing"