Autor Téma: chyba jmena v konzoli  (Přečteno 5477 krát)

LUTEC

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 145
  • Karma: +1/-1
  • MGA 6; plasma
    • Zobrazit profil
chyba jmena v konzoli
« kdy: Leden 09, 2012, 22:43:30 »
Nainstaloval jsem mageii a po zapnuti konzole je vychozi pozice jina nez jsem zvykly viz obrazek.
Kolega který pouziva take mageii ma v konzoli ve vychozi pozici sve uzivatelske jmeno coz bych cekal i ja. Je to asi nejaka banalita, ale radeji se ptam nez udelat nejakou botu. Diky za rady
Mageia 6 (64bit), plasma
NTB HP pavilion dm3,
CPU:‎AMD Athlon(tm) Neo X2 Dual Core Processor L335
GK: ‎RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550]
       ‎RS780M [Mobility Radeon HD 3200]

lukas.v1

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 90
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #1 kdy: Leden 10, 2012, 00:32:13 »
Než to nastavíš, můžeš to vyzkoušet. Nastav proměnnou PS1:
Kód: [Vybrat]
export PS1="[\u@\h \W]\\$ "
Výsledek vypadá takto:
[lukas@Lukas-PC ~]$
[root@Lukas-PC ~]#

Tento řádek příkazu se vloží do jednoho z následujících souborů. Popř. upravíš ten, co tam už je. Můžeš upravit jeden z těchto souborů:
/etc/bashrc
~/.bash_profile
~/.bashrc
Nebo vytvořit skript ve složce /etc/profile.d/.
Prvně bych se ale podíval, jestli to jeden z těch skriptů neupravuje. Pokud nemáš čím bys prohledal skripty ve složce /etc/profile.d/, zkus tento příkaz (pokud se nic neobjeví, žádný skript proměnnou PS1 neupravuje):
Kód: [Vybrat]
for i in /etc/profile.d/*.sh; do if [ -r $i ]; then cat $i | grep PS1=; fi; done

lukas.v1

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 90
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #2 kdy: Leden 10, 2012, 00:37:56 »
Ještě jsem zapomněl dodat, že podrobný návod najdeš třeba tady: http://www.abclinuxu.cz/clanky/bash-prompt

LUTEC

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 145
  • Karma: +1/-1
  • MGA 6; plasma
    • Zobrazit profil
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #3 kdy: Leden 10, 2012, 01:22:25 »
Dekuji za radu, potreboval bych ale upresnit par malickosti:

zadanim prikazu se nic nestalo takze asi PS1 nic neupravuje tak jsem si otevrel /etc/profile.d a je v nem nekolik skriptu, kdyz tam vytvorim novy skript tak by mel obsahovat pouze tento prikaz?

export PS1="[\u@\h \W]\\$ "

a jak mam tento skript pojmenovat? Diky
Mageia 6 (64bit), plasma
NTB HP pavilion dm3,
CPU:‎AMD Athlon(tm) Neo X2 Dual Core Processor L335
GK: ‎RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550]
       ‎RS780M [Mobility Radeon HD 3200]

lukas.v1

  • Jr. Member
  • **
  • Příspěvků: 90
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #4 kdy: Leden 10, 2012, 08:38:29 »
Sorry, ale pokud ti proměnná nic neupraví, je problém někde jinde. Já jsem ji zkoušel upravit a výsledek je vidět ihned.

LUTEC

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 145
  • Karma: +1/-1
  • MGA 6; plasma
    • Zobrazit profil
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #5 kdy: Červenec 07, 2012, 19:12:00 »
Po precteni clanku na:  http://www.abclinuxu.cz/clanky/bash-prompt jsem zkusil v kozoli napsat PS1="LUTEC" doslo ke zmene a ve vychozi pozici se zobrazuje LUTEC misto bash-4.2$ ale po vypnuti a opetovnem zapnuti konzole se zobrazuje opet bash-4.2$ v clanku na zminovanych strankach nerozumim tomuto odstavci:

Aby toto nastavení přetrvalo i po ukončení shellu a použilo se pro další vytvořené shelly, přidejte deklaraci proměnné do souboru ~/.bashrc či ~/.bash_profile, pokud chcete nastavit prompt pouze pro uživatele, pod kterým pracujete, anebo do souboru /etc/bashrc (případně /etc/bash/bashrc, třeba na Gentoo), pokud chcete nastavit prompt pro všechny.

jak pridam deklaraci a co to vubec deklarace je?
Mageia 6 (64bit), plasma
NTB HP pavilion dm3,
CPU:‎AMD Athlon(tm) Neo X2 Dual Core Processor L335
GK: ‎RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550]
       ‎RS780M [Mobility Radeon HD 3200]

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #6 kdy: Červenec 07, 2012, 20:07:20 »
deklarace je to, co jsi psal do té konzole, deklaruješ hodnotu proměnné PS1 na "LUTEC", česky řečeno dopředu vyhlásíš (prohlásíš, řekneš), že hodnota proměnné PS1 je "LUTEC"

doplň tu tvou deklaraci do ~/.bashrc, mělo by tam vypadat nějak takto:
Kód: [Vybrat]
# .bashrc

# User specific aliases and functions
PS1="LUTEC"
# Source global definitions
if [ -f /etc/bashrc ]; then
. /etc/bashrc
fi

Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

LUTEC

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 145
  • Karma: +1/-1
  • MGA 6; plasma
    • Zobrazit profil
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #7 kdy: Červenec 08, 2012, 00:35:11 »
kdyz otevru bashrc tak vypada takto: viz priloha

 to cos napsal mam dopsat jeste k tomu nebo misto toho?
Mageia 6 (64bit), plasma
NTB HP pavilion dm3,
CPU:‎AMD Athlon(tm) Neo X2 Dual Core Processor L335
GK: ‎RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550]
       ‎RS780M [Mobility Radeon HD 3200]

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #8 kdy: Červenec 08, 2012, 09:24:38 »
kdyz otevru bashrc tak vypada takto: viz priloha
ty jsi otevřel /etc/bashrc já mluvil o
... ~/.bashrc
vidíš tam ten rozdíl?
čti to prosím pořádně nebo se to ucho u džbánu utrhne
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

LUTEC

  • Full Member
  • ***
  • Příspěvků: 145
  • Karma: +1/-1
  • MGA 6; plasma
    • Zobrazit profil
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #9 kdy: Červenec 10, 2012, 12:36:13 »
nelamej nademnou prosim hul, snazim se tomu porozumet a bavi me to, ale nekdy se chybicka vloudi... nedoslo mi, ze ten script musim vytvorit, jediny ktery jsem nasel byl prave v etc...
vytvoril jsem ho a funguje to, diky za radu
Mageia 6 (64bit), plasma
NTB HP pavilion dm3,
CPU:‎AMD Athlon(tm) Neo X2 Dual Core Processor L335
GK: ‎RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550]
       ‎RS780M [Mobility Radeon HD 3200]

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #10 kdy: Červenec 10, 2012, 16:58:51 »
a neměl jsi jen třeba vypnuté zobrazování skrytých souborů?
bo tečka na začátku názvu souborů jej "skryje", nějak se mě nechce věřit, že by ti tam chyběl

nelámu, pouze se zatím napřahuju  :)

Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

antkrc

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #11 kdy: Červenec 10, 2012, 19:53:43 »
Citace
a neměl jsi jen třeba vypnuté zobrazování skrytých souborů?
bo tečka na začátku názvu souborů jej "skryje", nějak se mě nechce věřit, že by ti tam chyběl
 
Vypnuté skryté soubory nemám a soubor chybí.
Abych upřesnil pod užívatelem "tonda" chybí. Uživatel "klient a xguest" tento soubor má.

bash-4.2# locate bashrc
/etc/bashrc
/etc/skel/.bashrc
/home/klient/.bashrc
/home/xguest/.bashrc
/root/.bashrc
/usr/share/doc/bash-doc/examples/startup-files/bashrc

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #12 kdy: Červenec 10, 2012, 20:03:07 »
antrkc = LUTEC ?
pán je zřejmě schizofrenik  :D
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru

antkrc

  • Newbie
  • *
  • Příspěvků: 24
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #13 kdy: Červenec 10, 2012, 20:05:30 »
Omlouvám se. Jen jsem chtěl ukázat, že i mně chybí tento soubor.

alda81

  • Sr. Member
  • ****
  • Příspěvků: 410
  • Karma: +14/-0
    • Zobrazit profil
    • aldacerny.cz
Re:chyba jmena v konzoli
« Odpověď #14 kdy: Červenec 10, 2012, 20:12:24 »
já jej tam měl bez nějakého vytváření - mluvím o čisté instalaci, při které jsem zformátoval root i home oddíl, instalace z DVD - je možné, že jsi aktualizoval či zachoval při instalaci home oddíl, kde jsi to předtím (omylem) smazal ... je to volaké čudné
Nutné čtení pro všechny! Jak se ptát na fóru: http://wiki.mageia.cz/wiki:jak_se_ptat_na_foru